sharpen-330-ec

Széles körben felhasználható gyomirtó permetezőszer

A Sharpen® 330 EC gyomirtó permetezőszer hatóanyaga a pendimetalin, a dinitroanilin gyomirtószerek csoportjába tartozik.  A gyomnövény sejtjeibe bejutva, gátolja az RNS- és DNS-szintézisét, másodlagos hatásként, pedig a fiatal növények gyökereiben megbontja a hormonegyensúlyt. Ennek következtében a gyökércsúcson daganatok alakulnak ki, a xilém (szállító szövet) pedig rendellenesen megvastagodik, mivel többmagvú sejtek jönnek létre.

A vetés után, kelés előtt (pre-emergensen) a talaj felszínre kipermetezett Sharpen® 330 EC a gyomnövények csírázása után a másodlagos gyökerek fejlődését gátolja, a hajtásnövekedésük leáll, a szár vagy a sziklevél alatti szárrészük (a hipokotil) vastag és törékeny lesz, gyakori a vöröses-kék elszíneződésük és a sziklevelek bőrszerűvé válása. Szelektivitása elsődlegesen a helyzeti szelektivitáson alapul, ezért nagy gondot kell fordítani a vetőágy előkészítésére és a vetés mélységére. A hatóanyag degradációja (lebomlása) aerob körülmények között gyorsan, még anaerob (levegőtlen) körülmények között lassan megy végbe.

A Sharpen® 330 EC számos kultúrában eredményesen használható a magról kelő egyszikű gyomnövények és egyes magról kelő kétszikű gyomnövények elleni védekezésre.

A Sharpen® 330 EC alkalmazásának előnyei:

 • a magról kelő gyomnövények széles köre ellen hatékony
 • megfelelő tartamhatással is rendelkezik
 • kiváló kombinációs partner
 • széleskörű a használhatósága
 • egyes növényekben rugalmas az alkalmazása
 • gazdaságos a felhaszálása

A Sharpen® 330 EC felhasználható:

Kalászosokban (őszi búza, őszi árpa, tavaszi árpa, rozs, tritikálé) vetés után, kelés előtt pre-emergensen, vagy a kultúrnövény kelése után a bokrosodás kezdetéig poszt-emergensen kell a készítményt kijuttatni.

Rizsben a kultúrnövény kelése után annak 1-2 leveles állapotában, vagy pre-emergensen a vetést követő 3 napon belül kell kijuttatni. A pre-emergens alkalmazás esetén fontos, hogy a rizs vetése egyenletesen 2,0-3,0 cm mélységre történjen. A kezelést vízmentes területen kell elvégezni, a táblán pangó vízfoltok sem lehetnek, mert a levegő hiánya és a herbicid együttesen a rizs csírázását gátolhatják.

Kukoricában (takarmány, vetőmag, csemege) a kultúrnövény vetése után, kelése előtt pre-emergensen, vagy korai poszt-emergensen lehet a készítményt felhasználni. Pre-emergens kijuttatás esetén a kukorica legalább 3,0-4,0 cm mélyre történő vetése után, 4,0-5,0 l/ha dózisban kell alkalmazni. A kukorica kelése után annak szögcsíra-4 leveles fejlettségéig, a magról kelő egy- és kétszikűek szikleveles állapotában önmagában 4,0 l/ha dózisban kell alkalmazni.

A készítmény csemege kukoricában, vetőmag előállításban történő alkalmazása a fajtatulajdonos előzetes hozzájárulásával történhet.

Napraforgóban pre-emergensen a vetést követő 3 napon belül, vagy 1,0-2,0 cm mélyen a talajba dolgozva kell alkalmazni a készítményt.

Dohányban palántázás előtt (pre-planting) a talajra permetezve, vagy 2,0-4,0 cm mélyen a talajba dolgozva.

Lucernában arankairtásra egy évesnél idősebb állományban kora tavasszal, a lucerna nyugalmi állapotában kell kijuttatni a készítményt.

Hagymában pre-emergensen, a dug- és magtermő anyahagyma kiültetése után azonnal, magvetés esetén a vetést követő 3 napon belül kell a készítményt kipermetezni. Fontos az egyenletes, 3,0 cm mély vetésmélység. Étkezésre termesztett zöldhagyma gyomirtására nem használható.

Paradicsom, paprika (pre-planting) palánták kiültetése előtt 8-10 nappal kell kijuttatni a készítményt.

Káposzta, kelkáposzta, bimbóskel, karfiol, karalábé (pre-planting) kultúrnövények palántáinak kiültetése előtt 8-10 nappal kell kipermetezni a készítményt. Száraz időjárás esetén a sekély, 1,0-2,0 cm mély talajba dolgozás a hatékonyságot növeli.

Burgonyában pre-emergensen, a végleges bakhátak kialakítása után kell a készítményt kipermetezni, amíg a burgonya csírái 3,0-4,0 cm-rel a talajfelszín alatt vannak.

Borsóban, lóbabban pre-emergensen, a vetést követő 4-5 napon belül kell a kezelést elvégezni.

Szójában pre-emergensen, a vetést követő 2-3 napon belül, vagy a vetés előtt sekélyen, 1,0-2,0 cm mélyen a talajba dolgozva kell alkalmazni a készítményt.

Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya), csonthéjasok (kajszi, őszibarack, cseresznye, meggy, szilva, ringló) esetében kora tavasszal, jól elmunkált, gyommentes, apró-morzsás talajfelszínre kell kipermetezni a készítményt, száraz időjárás esetén a sekély, 1,0-2,0 cm-es bedolgozás a hatékonyságot növeli.

Bogyósgyümölcsűek (ribiszke, köszméte, josta, málna, áfonya, szeder, szamóca) kultúrákban kora tavasszal, gyom- és növényi maradványoktól mentes, jól elmunkált talajfelszínre kell kijuttatni a készítményt. Szamócában a kezelést kora tavasszal, a kultúrnövény nyugalmi állapotában kell elvégezni.

Szőlőben a készítményt kora tavasszal, a szőlő fakadása előtt, jól elmunkált, apró-morzsás talajfelszínre kell kijuttatni.

Fűszer- és gyógynövények (kömény, édeskömény, kapor, ánizs, angelika, lestyán, koriander, ligetszépe, sáfrányos szeklice) kultúrákban pre-emergensen vetés után, kelés előtt kell kipermetezni a készítményt.

Dísznövények (tulipán, nárcisz) esetében a kezeléseket a hagymák nyugalmi időszakában kell elvégezni, fontos, hogy a hagymákat 3,0-4,0 cm aprómorzsás földréteg takarja.

Erdészet (faiskola, kosárfűz, fagyalfélék, díszcserjék, fenyőfélék, Juniperus) kultúrákban a kezelést fakadás előtt, nyugalmi állapotban, a gyomnövények megjelenése előtt kell elvégezni.

A készítmény elsősorban a magról kelő egyszikűek és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény ellen hatékony. Az évelőket, valamint a fészkesvirágzatúak, keresztesek, burgonyafélék, mályvafélék családjába tartozó gyomnövényeket nem irtja.

A szer üvegházban, valamint fólia alatti területeken nem alkalmazható!

Laza talajokon az alacsonyabb, szerves anyagban gazdagabb, kötöttebb talajokon a magasabb dózisok alkalmazása javasolt.

Légi kijuttatás: nem engedélyezett.

Kultúra Károsító A kijuttatáshoz szükséges Kezelés időpontja
készítmény
(l/ha)
permetlé
(l/ha)
Kalászosok
(őszi búza, őszi árpa,
tavaszi árpa, rozs,
tritikálé)
Magról kelő egyszikű és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény 4,0-6,0 200-250 Pre- vagy posztemergensen bokrosodás kezdetéig (legkésőbb BBCH 21)
Rizs Magról kelő egyszikű és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény 4,0-5,0 200-250 Pre- vagy posztemergensen 1-2 leveles állapotnál
(BBCH 11-12)
Kukorica (takarmány, vetőmag, csemege) Magról kelő egyszikű és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény 4,0-5,0 200-250 Pre- vagy posztemergensen 4 leveles állapotig (legkésőbb BBCH 14)
Napraforgó Magról kelő egyszikű és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény 4,0-5,0 200-250 Vetést követően, kelés előtt
Zöldborsó,
száraz borsó,
lóbab,
szója
Magról kelő egyszikű és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény 4,0-5,0 200-250 Vetést követően, kelés előtt
Dohány Magról kelő egyszikű és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény 4,0-5,0 200-250 Palántázás előtt
Dohány Kacsgátlás 1,5 % 400-500 Tetejezést követően,
1-3 cm-es kacsoknál
Lucerna
(egy évesnél idősebb)
Aranka 8,0-10,0 500-600 Nyugalmi állapotban, tavasszal
Vöröshagyma
(kivéve zöldhagyma), fokhagyma, póréhagyma
Magról kelő egyszikű és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény 3,0-4,0 200-250 Vetést, ültetést követően, kelés előtt
Zeller Magról kelő egyszikű és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény 4,0-5,0 200-250 Palántázás előtt 8-10 nappal
Paradicsom, paprika Magról kelő egyszikű és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény 4,0-5,0 200-250 Palántázás előtt 8-10 nappal
Káposzta, kelkáposzta, bimbóskel,
karfiol,
karalábé
Magról kelő egyszikű és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény 4,0-5,0 200-250 Palántázás előtt 8-10 nappal
Burgonya Magról kelő egyszikű és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény 4,0-5,0 200-250 Végleges bakhátakra, legkésőbb a hajtásképződés kezdetén
(legkésőbb BBCH 07)
Almatermésűek
(alma, körte, birs,
naspolya)
Magról kelő egyszikű és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény 4,0-5,0 300-400 A gyomnövények kelése előtt
Csonthéjasok (kajszi, őszibarack, cseresznye, meggy,
szilva, ringló)
Magról kelő egyszikű és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény 4,0-5,0 300-400 A gyomnövények kelése előtt
Bogyós gyümölcsűek (ribiszke, köszméte,
josta, málna, áfonya,
szeder, szamóca)
Magról kelő egyszikű és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény 4,0-5,0 300-400 A gyomnövények kelése előtt
Szőlő
(csemege, bor)
Magról kelő egyszikű és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény 4,0-5,0 300-400 A gyomnövények kelése előtt
Fűszer– és gyógynövények
(kömény, édeskömény, kapor,
ánizs, angelika,
lestyán, koriander,
ligetszépe, sáfrányos szeklice)
Magról kelő egyszikű és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény 4,0-5,0 250-300 Vetést követően, kelés előtt
Dísznövények
(tulipán,
nárcisz)
Magról kelő egyszikű és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény 4,0-5,0 250-300 A hagymák nyugalmi időszakában, talajfelszínre
Erdészet
(faiskola, kosárfűz, fagyalfélék, díszcserjék, fenyőfélék, Juniperus)
Magról kelő egyszikű és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény 4,0-5,0 250-300 A gyomnövények kelése előtt

Koncentráció

Adag

1000 liter/ha = 10,0 liter/100 m2 lémennyiségnél

1,0 % = 100 ml/10 liter

4,0 liter/ha = 40 ml/100 m2

2,0 % = 200 ml/10 liter

5,0 liter/ha = 50 ml/100 m2

Munkaegészségügyi várakozási ideje: 0 nap
Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: Minden kultúrában az előírt növényvédelmi technológia betartása esetén előírása nem szükséges
Forgalmazási kategóriája: III
Kiszerelése: 5,0 liter,  20 liter
Eltarthatósági ideje: 3 év

Egyéb szakmai ajánlás:

A Sharpen® 330 EC biológiai hatékonysága fokozható, ha tankkeverék formájában, felületi feszültség- csökkentő készítménnyel, Silico™ együtt juttatjuk ki pre-emergensen (vetés után kelés előtt)
Permetlé készítése Silico™ alkalmazása esetén:

 1. Töltsük fel a permetezőtartályt vízzel 2/3 részig
 2. Indítsuk el a hidraulikus vagy mechanikus kevertetést
 3. Fokozatosan öntsük bele a Sharpen® 330 EC-t a tartályba
 4. Engedjük tele a tartályt és folytassuk a kevertetést
 5. Csökkentsük a permetlé hidraulikus vagy mechanikus kevertetésének mértékét
 6. Adjuk hozzá a Silico™ szükséges mennyiségét és lassú kevertetés mellett gondosan homogenizáljuk a permetlevet
 7. A permetezés ideje alatt csak a legszükségesebb utókevertetést végezzük
 8. Teljesen ürítsük ki a permetlétartályt, mielőtt az újabb bekeverést elkezdenénk
 9. Szükség esetén alkalmazzunk habzásgátló készítményt
 10. A munka végeztével mossuk ki a permetező tartályunkat és az egész permetező rendszert mosassuk át

A tank-kombinációk készítésénél mindig javasolt az előzetes keverési próba elvégzése!

A permetezést lehetőleg közepes cseppekkel (cseppátmérő 400-600 µ) végezzük, hogy a négyzetcenti-méterenkénti cseppszám elérje az 30-50 db-ot. A Silico™ felületi feszültségcsökkentő készítmény alkalmazása esetén teljes permetlé fedettséget érhetünk el.

Javasolható kiegészítő készítményeink:

Takarmánykukoricában:
Successor® T 3,0 liter/ha vetés után kelés előtt, illetve 1,0-3,0 liter/ha korai poszt-emergensen
Nicosh® 4 SC 0,75-1,5 liter/ha korai poszt-emergensen
Cash® 480 SL 0,5-0,6 liter/ha korai poszt-emergensen

Vetőmag kukoricában:
Successor® T 3,0 liter/ha vetés után kelés előtt, illetve 1,0-3,0 liter/ha korai poszt-emergensen

Borsóban:
Benta® 480 SL 2,0 liter/ha korai poszt-emergensen (2 leveles korig)

Szójában:
Benta® 480 SL 2,0 liter/ha korai poszt-emergensen (3 leveles korig)

Napraforgóban:
Quick® 5 EC 0,7-2,5 liter/ha poszt-emergensen (6 leveles korig)

Csomag ajánlatunk:
Sharpen® Gold technológia
elsősorban napraforgó, borsó- és szójatermesztőknek

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Letöltések: