Gyomirtó permetezőszer őszi káposztarepce, őszi búza, őszi árpa, rozs, zab, tritikále, tavaszi árpa, szemes kukorica, cukorrépa, takarmányrépa gyomirtására

A Klop ® 30 SL gyomirtó permetezőszer gyomirtó permetezőszer hatóanyaga a klopiralid, pikolinsav származék,a piridiloxi-karbonsavak közé tartozik (O herbicid-csoport).

A már kikelt növényen, a koleoptil és hipokotil, majd a hajtáscsúcs, gyökércsúcs, kambium, axiális rügyek és a nóduszok merisztéma régióiban fejti ki hatását. A hormon típusú készítmények olyankor hatnak a legjobban, amikor a növény intenzív növekedési szakaszban van. Gátolja a hosszirányú növekedést, rügydifferenciálódást és a virágzást. Már alacsony koncentrációban is irreverzibilisen gátolja az auxintranszportot, szétroncsolja a szállítószöveteket.

Hatására az érzékeny gyomokon hormonszerű tüneteket figyelhetünk meg, csavarodnak, torzulnak és fokozatosan sárgulnak, majd 2-3 héten belül (a hőmérséklet és az időjárás függvényében) elpusztulnak. A magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények közül elsősorban a fészkes virágzatúak, burgonyafélék és a keserűfűfélék családjába tartozó gyomfajok ellen hatékony. Erős gyomosodás, fejlettebb gyomnövények esetében, az engedélyokiratban meghatározott magasabb dózisban kell alkalmazni.

A Klop® 30 SL alkalmazásának előnyei:

 • magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények széles köre ellen hatékony
 • kiváló biológiai hatás, árvakelésű napraforgó, mezei acat ellen
 • nemcsak a föld feletti zöld részeket pusztítja, hanem bejut a gyökerekbe, rizómákba, és ott a föld alatti rügyek nagy részét is elpusztítja. Ezzel jelentősen csökkenti az újrahajtást!
 • gazdaságos a felhasználása

A Klop ® 30 SL felhasználható

A készítmény kizárólag tavaszi kijuttatással, egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható!

Őszi káposztarepcében a kultúrnövény 8 leveles állapotától a virágbimbók megjelenéséig juttatható ki a készítmény 0,25-0,4 l/ha dózisban.
A magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények közül elsősorban a fészkesvirágzatúak és a keserűfűfélék családjába tartozó gyomfajok ellen hatékony.

Őszi búza, őszi árpa, rozs, zab és tritikále kultúrákban a készítmény a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől a szárba indulásának kezdetéig juttatható ki 0,25-0,4 l/ha dózisban.

Kalászosokban elsősorban 2,4-D, MCPA, fluroxipir hatóanyagú készítményekkel kombinációban javasolt felhasználni, ez esetben mindig figyelembe kell venni a kombinációs partner engedélyokirat szerinti kijuttatási paramétereit. Más engedélyezett készítménnyel kombinációban alkalmazva a szer mennyiségét 0,25-0,3 l/ha mennyiségig lehet csökkenteni.

Tavaszi árpában a készítmény a kultúrnövény 3 leveles állapotától a szárba indulásának kezdetéig juttatható ki 0,25-0,4 l/ha dózisban.

Kukorica (szemes) kultúrában a készítmény kijuttatható a kultúrnövény 3 leveles állapotától a 6 leveles fejlettségéig 0,25-0,4 l/ha dózisban.

Cukorrépában a készítmény a kultúrnövény 2 leveles állapotától 8 leveles fejlettségéig juttatható ki 0,4 l/ha dózisban. 25 ºC felett a fokozott fitotoxicitási veszély miatt a szer nem használható.

Takarmányrépa kultúrában a készítmény kijuttatható a kultúrnövény 2 leveles állapotától 4 leveles fejlettségéig 0,4 l/ha dózisban. 25 ºC felett a fokozott fitotoxicitási veszély miatt a szer nem használható.

Utóvetemény: A készítménnyel kezelt kultúrnövény növényi maradványai károsíthatják az alábbi klopiralid hatóanyagra érzékeny kultúrákat: borsó, bab, csillagfürt és más hüvelyesek, sárgarépa, petrezselyem, pasztinák és más ernyős virágzatú kultúrák, burgonya, saláta és egyéb fészkes virágzatú kultúrnövények.

Nem vethetők a fentebb felsorolt érzékeny kultúrák a készítmény kijuttatásával azonos évben, továbbá a kezelést követő tavasszal, amennyiben az előző évben júliusnál később került alkalmazásra a készítmény.

A betakarítás után a lehető leghamarabb fel kell aprítani és be kell dolgozni a talajba a növényi maradványokat, hogy azok hamarabb lebomoljanak.

Érzékeny növények vetése előtt meg kell győződni arról, hogy a kezelt kultúrnövény maradványai teljesen lebomlottak. A készítménnyel kezelt kalászos kultúra növényi maradványainak bedolgozása után ugyanabban az évben csak ellenálló kultúrák (pl. kalászos) vethetők.

A klopiralid hatóanyag a HRAC „O” (HRAC 4) hormonhatású herbicidek herbicidcsoporton belül a piridiloxil-alkán-karbonsavak hatóanyagcsoportba sorolható.

Légi kijuttatása nem engedélyezett.

 

A Klop ® 30 SL felhasználási engedélye
Kultúra Károsító

A kijuttatáshoz szükséges

szer (l/ha)           víz (l/ha)

mennyiség

A kezelés időpontja

 

(fenológiai állapot szerint)

Őszi káposztarepce Magról kelő kétszikű gyomnövények, mezei acat, napraforgó árvakelés 0,25 – 0,4 200-300

 8 leveles állapottól a virágbimbók megjelenéséig

(BBCH 18-51)

Őszi búza, őszi árpa, rozs, zab, tritikále 0,25 – 0,4

bokrosodás kezdetétől a szárba indulás kezdetéig

(BBCH 21-30)

Tavaszi árpa 0,25 – 0,4

3 leveles állapottól a szárba indulás kezdetéig

(BBCH 13-30)

Kukorica (szemes) 0,25 – 0,4

3 leveles állapottól 6 leveles fejlettségig

(BBCH 13-16)

Cukorrépa 0,4

2 leveles állapottól 8 leveles fejlettségig

(BBCH 12-18)

Takarmányrépa 0,4

2 leveles állapottól 4 leveles fejlettségig

(BBCH 12-14)

 

 

Munkaegészségügyi várakozási ideje: 0 nap (száradásig)

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje:

Őszi káposztarepce: előírás szerinti felhasználás esetén nem szükséges

Őszi búza, őszi árpa, rozs, zab, tritikále, tavaszi árpa, kukorica (szemes), cukorrépa, takarmányrépa: előírás szerinti felhasználás esetén nem szükséges

Forgalmazási kategóriája:   I

Kiszerelése: 1,0 liter, 5,0 liter, 20 liter

Eltarthatósági ideje:   3 év

 

Egyéb szakmai ajánlás:

A készítmény a nemzetközi minőségi szabványnak megfelel, melyre a gyártó vállalat felelőssége is kiterjed. A raktározás és a felhasználás a hatáskörünkön kívül esik, ezért az ebből eredő károsodásért, hatáscsökkenésért vagy károkozásért felelősséget nem vállalunk!

Tilos a készítmény kiszerelése a gyártó illetve képviselőjének írásbeli hozzájárulása nélkül!

Permetlé készítése Trisziloxan tartalmú adalékanyag alkalmazása esetén:

 1. Töltsük fel a permetezőtartályt vízzel 2/3 részig
 2. Indítsuk el a hidraulikus vagy mechanikus kevertetését
 3. Fokozatosan öntsük bele a Klop® 30 SL-t a tartályba
 4. Engedjük tele a tartályt és folytassuk a kevertetését
 5. Csökkentsük a permetlé hidraulikus vagy mechanikus kevertetésének mértékét
 6. Adjuk hozzá a Trisziloxan szükséges mennyiségét és lassú kevertetés mellett gondosan homogenizáljuk a permetlevet
 7. A permetezés ideje alatt csak a legszükségesebb utókevertetését végezzük
 8. Teljesen ürítsük ki a permetlé tartályt, mielőtt az újabb bekeverését elkezdenénk
 9. Szükség esetén alkalmazzunk habzásgátló készítményt
 10. A munka végeztével mossuk ki a permetező tartályunkat és az egész permetező rendszert mosassuk át

 

A tank-kombinációk készítésénél mindig javasolt az előzetes keverési próba elvégzése!

A permetezést lehetőleg közepes cseppekkel (cseppátmérő 400-600 µ) végezzük, hogy a négyzetcentiméterenként cseppszám elérje az 30-50 db-ot. A Trisziloxan tartalmú felületi feszültség csökkentő készítmény alkalmazása esetén teljes permetlé-fedettséget érhetünk el.

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!