GYOMIRTÓ permetezőszer őszi káposztarepce, cukorrépa és napraforgó magról kelő- és évelő egyszikű gyomnövényei ellen

A Quick® 5 EC gyomirtó permetezőszer hatóanyaga a quizalofop-P-etil, az ariloxi-fenoxi-propionátok csoportjába tartozik. Az egyszikű növények levelére rápermetezett quizalofop-P-etil hatóanyag felszívódik és tovább szállítódik a floémben (a levelektől a gyökér felé) és a xilémben (a gyökértől a hajtások felé) ezzel biztosítva a hatóanyagnak az eljutását a merisztéma (osztódó) szövetekben. Az osztódó szövetekben felhalmozódó hatóanyag meggátolja az acetil-S-CoA-karboxiláz enzim működését, amely az egyszikű növények zsírsav bioszintézis gátlását eredményezi. Az elsődleges tünetek a hajtások és a gyökerek osztódó szöveteinek barnulásával jelentkeznek a permetezést követő 10-16 nap múlva. Alacsony hőmérsékleten, vagy száraz időjárás esetén, amikor a gyomnövények életfolyamatai lelassulnak a hatáskifejtéséhez hosszabb időre van szükség.

A quizalofop-P-etil hatóanyagot a kétszikű növények biokémiai úton képesek lebontani, ezért azokat nem károsítja.

A Quick® 5 EC-vel hatékonyan védekezhetünk a magról kelő és az évelő egyszikű gyomok ellen. Kijuttatást követően a penetrálódása (behatolás a növénybe) gyorsan végbe megy, a hatáskifejtése, pedig általában lassú. A tünetek optimális körülmények között 10-16 nap után láthatók.

A Quick® 5 EC alkalmazásának előnyei:

  • kiváló felszívódás és mozgás a növényben
  • rugalmas kijuttatási időpont
  • széles hatásspektrum
  • megbízható biológiai hatékonyság
  • költségtakarékos megoldás

A Quick® 5 EC felhasználható:

A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal juttatható ki!

Őszi káposztarepcében a magról kelő valamint évelő egyszikű gyomnövények elleni kezelést a kultúrnövény 4-6 leveles koráig kell elvégezni.

Gabona árvakelés ellen a kezelést a gabona gyökérváltása előtt, legkésőbb a bokrosodás kezdetéig kell elvégezni. Erős árvakelés, vagy kissé megkésett kezelés esetén az engedélyokiratban meghatározott magasabb dózis alkalmazása szükséges.

Cukorrépában a kezelést magról kelő valamint évelő egyszikű gyomnövények ellen a kultúrnövény 4-6 leveles korától 8-10 leveles fejlettségéig kell elvégezni.

Napraforgóban a kezelést magról kelő valamint évelő egyszikű gyomnövények ellen a kultúrnövény 4-6 leveles fejlettségénél kell elvégezni.

A magról kelő egyszikű gyomnövények 2 leveles koruktól bokrosodásukig, az évelő egyszikűek az intenzív növekedési szakaszukban 10-15 cm-es fejlettségükkor a legérzékenyebbek a készítményre. Erős gyomosodás, vagy megkésett kezelés esetén az engedélyokiratban megadott magasabb dózisokban kell felhasználni.

A készítmény minden egyszikű kultúrát károsít, kijuttatásánál erre fokozottan ügyelni kell!

Légi kijuttatása nem engedélyezett.

A Quick® 5 EC felhasználási engedélye

Kultúra

Károsító

A kijuttatáshoz szükséges

Az utolsó kezelés időpontja

Az utolsó kezelés időpontja
(fenológiához viszonyítva)

szer (l/ha)

víz (l/ha)

mennyiség

(fenológiához viszonyítva)

Őszi káposztarepce Magról kelő- valamint évelő egyszikű gyomnövények

0,7-1,0

250-300

6 leveles állapot

Fenyércirok

0,8-1,2

Tarackbúza

2,0

Gabona árvakelés

0,4-0,6

Bokrosodás kezdete

Cukorrépa Magról kelő- valamint évelő egyszikű gyomnövények

0,7-1,0

250-300

10 leveles állapot

Fenyércirok

0,8-1,2

Tarackbúza

2,0-2,5

Napraforgó Magról kelő- valamint évelő egyszikű gyomnövények

0,7-1,0

250-300

6 leveles állapot

Fenyércirok

0,8-1,2

Tarackbúza

2,0-2,5

Munkaegészségügyi várakozási ideje: 0 nap

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje:
Őszi káposztarepcében, napraforgóban és cukorrépában az előírt növényvédelmi technológia szerinti alkalmazás esetén nem szükséges

Forgalmazási kategóriája: II

Kiszerelése: 1,0 liter és 5,0 liter

Eltarthatósági ideje: 3 év

Egyéb szakmai ajánlás:

Őszi káposztarepcében a gabona árvakelés 1-3 leveles fejlettségénél a 0,6 l/ha-os adag, 3-5 leveles fejlettségnél, pedig az 1,0 l/ha-os adag alkalmazását javasoljuk!

A Quick® 5 EC kijuttatást követően gyorsan behatol a gyomnövénybe, de a hatáskifejtése lassú. A hatáskifejtéshez és a tünetek megjelenéséhez optimális körülmények között 10-16 napra van szükség, de hűvös időjárási körülmények között ez elérheti a 20-21 napot is.

Ezért a készítmény alkalmazása előtt ellenőrizzük a meteorológiai előre jelzést is és ennek figyelembe vételével válasszuk ki az alkalmazásra kerülő magasabb adagot, a gyomnövény pillanatnyi fejlettségétől függetlenül!

A permetezést apró cseppmérettel (cseppátmérő: 200-300 µ) végezzük, a magról kelő egyszikű gyomnövények 1-3 leveles, illetve az évelő egyszikű gyomnövények 20-30 cm-es fejlettségénél.

Javasolható kiegészítő készítményeink:

Napraforgóban:
Sharpen® 330 EC 4,0-5,0 l/ha vetés után kelés előtt
Sharpen  Gold technológia

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Letöltések: