Posztemergens gyomirtó permetezőszer babban, borsóban és szójában magról kelő kétszikű gyomnövények ellen.

A Benta® 480 SL gyomirtó permetezőszer hatóanyag a bentazon-dietanol-amin-só, a fotoszintézist gátló gyomirtó szerek csoportjába tartozik. A fotoszintézis során a második fotokémiai rendszer (PS-2) végzi a növénybe bejutott víz fényindukált elbontását protonokká, elektronokká, valamint molekuláris oxigénné. Ezt a folyamatot gátolja a gyomnövények levelén keresztül bejutottgyomirtó szer, ezzel megakadályozza a CO2 beépülését a szerves anyagokba és az oxigéntermelést.

A Benta® 480 SL kipermetezését követően az első tünete, napos időben, pár órán belül sárgulás formájában jelentkeznek a gyomnövények levelein. Látványosabb pusztulásuk 2-4 nap múlva következik be. Hűvös időben csak a gyomnövények növekedése áll le, a tünetek pedig később jelentkeznek. Ezért a magasabb hőmérséklet, páratartalom (60,0 % feletti) és a napfény fokozzák a biológiai hatékonyságát. Az aszályos és a hűvös időjárás kedvezőtlenül befolyásolják a gyomnövényekre gyakorolt hatását.
A magról kelő kétszikű gyomnövények ellen hatékony, az évelő kétszikű gyomok leveleit csak leperzseli.

 A Benta® 480 SL alkalmazásának előnyei:

  • könnyű kezelhetőség
  • megbízható biológiai hatékonyság a kétszikű gyomok ellen
  • kontakthatás, nincs kötöttség az utóvetemény tekintetében
  • biztosan megtérülő, gazdaságos befektetés

A Benta® 480 SL felhasználható:

Borsóban (zöld, száraz) a kultúrnövény 8-12 cm-es fejlettségénél, az első valódi lomblevél megjelenésétől a 2. lomblevél kifejlődéséig (BBCH 10-12), a magról kelő kétszikű gyomfajok 2-4 valódi leveles állapotában kell a kezelést elvégezni.
Borsóban a készítmény kombinálható egyéb, a kultúrában kétszikű gyomnövények ellen engedélyezett készítménnyel, annak engedélyokiratában meghatározott dózisával. Kombináció esetében mindig figyelembe kell venni a kombinációs partner kijuttatási paramétereit!

Babban (zöld, száraz) a kezelést a kultúrnövény 8-12 cm-es fejlettségénél, 1-3 lombleveles állapotában (BBCH 11-13), a magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles fejlettségi állapotában kell elvegezni, 2,0 l/ha szermennyiséggel.
Babban a kezelést követően levélfoltosság, depresszió léphet fel, de ezt a növények rövid időn belül kiheverik. Fajtaérzékenység előfordulhat.

Szójában a kezelést a kultúrnövény 8-12 cm-es fejlettségénél, 1-3 lombleveles állapotában (BBCH 11-13), a magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles fejlettségi állapotában kell elvegezni, 2,0 l/ha szermennyiséggel.
Szójában a készítmény kombinálható egyéb, a kultúrában kétszikű gyomnövények ellen engedélyezett készítménnyel, annak engedélyokiratában meghatározott dózisával. Kombináció esetében mindig figyelembe kell venni a kombinációs partner kijuttatási paramétereit!

Figyelem: 25°C feletti hőmérsékleten, a fokozott fitotoxicitási veszély miatt tilos a készítménnyel permetezni! A készítményt alacsony nyomáson, közepes cseppmérettel kell kijuttatni.

Légi kijuttatása nem engedélyezett.

A Benta® 480 SL felhasználási engedélye

Kultúra

Károsító

A kijuttatáshoz szükséges

Az utolsó kezelés időpontja

szer (l/ha)

víz (l/ha)

mennyiség

(fenológiához viszonyítva)

Borsó
zöld és
száraz
Magról kelő kétszikű gyomnövények

2,0

200-300

Első valódi lomblevél megjelenése – 2 lombleveles állapot
(BBCH 10-12)

Bab
zöld és
száraz
Magról kelő kétszikű gyomnövények

2,0

200-300

1 – 3 lombleveles állapot
(BBCH 11-13)

 Szója  Magról kelő kétszikű gyomnövények

2,0

200-300

1 – 3 lombleveles állapot
(BBCH 11-13)

Munkaegészségügyi várakozási ideje: 0 nap
A kezelt területen a kezelés után 7 napig csak védőkesztyűben lehet dolgozni!

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje:

Zöldborsóban 40 nap, zöldbabban 35 nap,
szójában, szárazborsóban és szárazbabban előírás szerinti felhasználásánál nincs korlátozás

Forgalmazási kategóriája: II

Kiszerelése: 5,0

Eltarthatósági ideje: 3 év

Egyéb szakmai ajánlás:

Az imidazolinon toleráns hibridek térhódítása következtében, az üzemi növényvédelmi technológiák tervezésénél ma már be kell tervezni a napraforgó árvakelés elleni védekezést is. Különösen igaz ez a borsó és a szója esetében, mivel az egyik legfontosabb poszt-emergens gyomirtó szerük imazamox hatóanyag tartalmú, amely nem nyújt megoldást a napraforgó árvakelés elleni védekezésnél. Ebben segít a Benta® 480 SL önmagában, vagy az imazamox kombinációs partnereként. Borsóban az MCPB-vel is kombinálható 2,0 l/ha adagban.

A Benta® 480 SL a gyomnövények 2-4 leveles fenológiai állapotánál kijuttatva biztosítja a legjobb biológiahatást. Ha a száraz gyomnövényekre kipermetezett készítmény 6-8 órán belül megázik, akkor biológia hatáscsökkenéssel kell számolni.
Eső után csak 2-3 nappal később szabad kipermetezni a Benta® 480 SL-t, ha meggyőződtünk arról, hogy a kultúrnövényen a védő viaszréteg már regenerálódott. Magas 25,0°C feletti hőmérsékleten a fitotoxicitás veszélye miatt készítményt tilos kipermetezni!
A permetezést lehetőleg közepes cseppekkel (cseppátmérő 400-600 µ) végezzük, hogy a négyzetcentimáterenként cseppszám ne haladja meg az 30-50 db-ot.
Szuperszelektív egyszikűirtó készítményekkel tankkeverékben a Benta® 480 SL-t kipermetezni tilos! A szuperszelektív egyszikűirtó készítményt vagy a Benta® 480 SL tervezett alkalmazása előtt 4-6 nappal, vagy az alkalmazása után 4-6 nappal juttathatjuk ki önmagában!
Rovarölőszeres kezelést csak Benta® 480 SL kijuttatását követő egy hét múlva végezhetünk!
Nedvesítőszerrel tankkeverékben a Benta® 480 SL kijuttatását nem javasoljuk!
Javasolható kiegészítő készítményeink:

Borsóban:

Sharpen® 330 EC 4,0-5,0 liter/ha vetés után kelés előtt
Sharpen Gold technológia

Szójában:

Sharpen® 330 EC 4,0-5,0 liter/ha vetés után kelés előtt
Sharpen Gold technológia

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni!
Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Letöltések: