Gombaölő permetezőszer almában, körtében, birsben és naspolyában

A Pyramid™ gombaölő permetezőszer hatóanyaga a pirimetanil az anilinopirimidin (AP) fungicidek csoportjába tartozó, felszívódó hatóanyag (FRAC kód: 9). A korokozó gombákban gátolja a kéntartalmú esszenciális aminosav a metionin bioszintézisét, így befolyásolja a fehérjeképződést és az azt követő sejtosztódást is. Ennek eredményeként lassul és később leáll a kórokozó gomba csíratömlőjének a növekedése és a micélium fejlődése is, mely végsősoron a károsító szervezet pusztulását eredményei.
Ezen felül a pirimetanil hatóanyag gátolja a patogén gombákban képződő sejtfal emésztő / lebontó enzimek képződését, ezzel gátolva a gomba micéliumának a behatolását a növényi szövetekbe. Ennek különös jelentősége van a növényi fertőzés korai szakaszában, illetve a permetezés időzítésében.

A nemzetközi szakirodalom alapján a pirimetanil hatóanyagú készítmények eredményesen használhatók a botritiszes betegségek, a varasodás, a szürkepenész, az alternáriás betegségek (levélbetegségek), a sztemfiliumos betegségek, a cerkospórás betegségek (levélbetegségek) ellen többek között almatermésűekben, szőlőben, málnában, szederben, szamócában, hajtatott paradicsomban, hagymában, tökfélékben, uborkában, spárgában, sárgarépában.

A Pyramid™ gombaölő permetezőszer eredményesen felhasználható almában, körtében, birsben és naspolyában varasodás elleni védekezésre.

A Pyramid alkalmazásának előnyei:

 • felszívódó (szisztémikus) készítmény
 • alacsony hőmérsékleten is hatékony
 • kuratív (gyógyító) és preventív (megelőző) hatással rendelkezik
 • gazdaságos az alkalmazása

A Pyramid felhasználható:

Almatermésűekben (alma, körte, birs és naspolya) a varasodás elleni kezeléseket előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel szükséges elkezdeni, és a fertőzési veszélyhelyzet függvényében 5-7 naponként javasolt megismételni a sziromhullás végéig. A készítmény dózisát a permetezendő lombfal felület (LFF) nagyságához szükséges igazítani. A készítmény egyszeri dózisa 0,75 l/10000m2 lombfal felület.

A kezelt alapterületre vetített lombfal felület (LFF) kiszámítása az alábbi képlet segítségével végezhető el:

Az 1 ha alapterületre vetített lombfal felület (LFF) kiszámításánál a képlet az alábbiak szerint módosul: 

A felhasznált vízmennyiséget a lombozat nagyságához, illetve a permetezőgép típusához kell igazítani. Mindig törekedni kell az egyenletes és teljes permetlé fedettségre, még a lombozat belsejében is. A varasodás elleni védekezést rezisztencia megelőző technológia alkalmazásával szükséges megvalósítani.

A védekezési program keretében a pirimetanil hatóanyagú, és más azonos keresztrezisztencia csoportba tartozó (FRAC kód: 9) készítményekkel végzett kezelések száma egy vegetációs időszakban nem haladhatja meg a négyet!

A készítménnyel végzett kezelések előtt és után is a kórokozók ellen eltérő hatásmechanizmussal rendelkező hatóanyagokat tartalmazó gombaölő szer kijuttatása szükséges. A más hatásmechanizmusú készítményekkel szerrotációban, alternálva történő kijuttatás szintén javasolható.

 

Légi kijuttatása nem engedélyezett.

A Pyramid felhasználási engedélye
Kultúra Károsító A kezelések évenkénti maximalás száma Két kezelés között eltelt minimális időtartam (nap)

A kijuttatáshoz szükséges

készítmény (l/ha)     víz (l/ha)

mennyiség

A kezelés ideje

(fenológiához viszonyítva)

Alma, körte, birs, naspolya Varasodás 3 5 0,75 l/10000m2 LFF (max. 1,125 l/ha) 500-1500 virágrügypattanástól (BBCH 53) sziromhullás végéig (BBCH 69)

Munkaegészségügyi várakozási ideje: Alma, körte, birs, naspolya: 3 nap

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: Alma, körte, birs, naspolya: 28 nap

Forgalmazási kategóriája: II.

Kiszerelése: 1 l, 5 l, 10 l, 20 l

Eltarthatósági ideje: 3 év

Egyéb szakmai ajánlás

A Pyramid biológiai hatékonysága fokozható, ha tankkeverék formájában felületi feszültségcsökkentő készítménnyel, Silico TM-val együtt juttatjuk ki.

 

Permetlé készítése SilicoTM tartalmú adalékanyag alkalmazása esetén:

 1. Töltsük fel a permetezőtartályt vízzel 2/3 részig
 2. Indítsuk el a hidraulikus vagy mechanikus kevertetését
 3. Fokozatosan öntsük bele a Pyramid-t a tartályba
 4. Engedjük tele a tartályt és folytassuk a kevertetését
 5. Csökkentsük a permetlé hidraulikus vagy mechanikus kevertetésének mértékét
 6. Adjuk hozzá a SilicoTM szükséges mennyiségét és lassú kevertetés mellett gondosan homogenizáljuk a permetlevet
 7. A permetezés ideje alatt csak a legszükségesebb utókevertetését végezzük
 8. Teljesen ürítsük ki a permetlé tartályt, mielőtt az újabb bekeverését elkezdenénk
 9. Szükség esetén alkalmazzunk habzásgátló készítményt
 10. A munka végeztével mossuk ki a permetező tartályunkat és az egész permetező rendszert mosassuk át

A tank-kombinációk készítésénél mindig javasolt az előzetes keverési próba elvégzése!

A permetezést lehetőleg közepes cseppekkel (cseppátmérő 400-600 µ) végezzük, hogy a négyzetcentiméterenként cseppszám elérje az 30-50 db-ot. A SilicoTM tartalmú felületi feszültség csökkentő készítmény alkalmazása esetén teljes permetlé-fedettséget érhetünk el.

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!