Gombaölő permetezőszer szőlő (bor és csemege) peronoszpóra ellen 

A Fopaz® gombaölő permetezőszer egyik hatóanyaga a folpet, a ftálimidszármazékok (perklórmetilmerkapto-vegyületek) csoportjába tartozik. Az ötvenes évek elején felfedezett hatóanyag triklór-metamszulfonil csoportot tartalmaz (R-S-CCl3). Ez a „toxofor csoport” felelős a hatóanyag bejuttatásáért (lipofilitásáért) a kórokozókba, illetve a hatáskifejtés helyén ebből keletkeznek a különböző toxikus vegyületek (tiofoszgén, karbonilszulfid, széndiszulfid, sósav).

A kórokozó sejtjeibe bejutott folpet hatóanyag triklór-metam-szulfonil csoportja tiofoszgénné alakul, ezzel biztosítva az alapvető fungitoxicus hatását. Ezen kívül az energia előállításában és annak raktározásában szerepet játszó mitokondriumokban lévő enzimek tiol-csoportjának megkötésén-, illetve a sejtlégzésének gátlásán keresztül fejti ki a hatását a növényt károsító gombákkal szemben. Mivel a folpet hatóanyag több ponton fejti ki a hatását, ezért a mai napig nem alakult ki vele szemben rezisztencia, sőt a felszívódó (szisztemikus) hatású gombaölő szerek kiváló kombinációs partnere.

A folpet kontakt hatású, széles hatásspektrumú hatóanyag, amelyet elsődlegesen megelőző jelleggel, számos kultúrában eredményesen alkalmazhatunk – a lisztharmat kivételével – például a peronoszpóra, a varasodás, a fitoftóra, a monília és a levélfoltosság elleni védekezésre.

Az azoxistrobin a strobilurinok csoportjába tartozik (C3 kóddal ellátott magas rezisztencia-kockázatú csoportba tartozó, mitokondriális respirációt gátló FRAC kód: 11). A természetben is előforduló strobilurin-A, népies nevén fenyőtobozsapka (Strobilurus tenacellus – Keserű tobozfülőke) gomba másodlagos anyagcsereterméke. A szintetikusan előállított azoxistrobin hatóanyag szisztémikusan és transzlaminárisan egyaránt képes felszívódni a kezelt növénybe. Ahol a mitokondriális enzimrendszerekhez kapcsolódva leállítja a gombák sejtlégzését, amely a sporuláció és a spórák csírázásgátlásán keresztül a gombasejtek pusztulását eredményezi.

Az azoxistrobin jól ismert „zöldítő” hatásának köszönhetően, kitolja a kezelt növény vegetációs idejét, mivel lassítja az öregedési folyamatukat. A jobb asszimilációjuk következtében fokozzák a tápanyag képződést és beépülést.

Az azoxistrobin hatóanyag eredményesen használható a peronoszpóra-félék, a lisztharmat, a szürkepenészes, a rozsdagombás és foltbetegségek ellen védekezésre.

 

A Fopaz® gombaölő permetezőszer eredményesen alkalmazható szőlő (bor és csemege) peronoszpóra (Plasmopara viticola) ellen

A Fopaz® alkalmazásának előnyei:

 • kontakt és felszívódó hatásmechanizmus
 • széles hatásspektrum
 • hosszú hatástartam
 • kedvező élettani hatások
 • több és jobb minőségű termés

 

A Fopaz® felhasználható:

Szőlőben (bor és csemege) a peronoszpóra elleni védekezést megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva, az első tünetek megjelenése előtt szükséges elkezdeni.

A felhasznált vízmennyiséget a lombozat nagyságához illetve a permetezőgép típusához kell igazítani. Mindig törekedni kell az egyenletes permetlé fedettségre, még a lombozat belsejében is.

A kezelt alapterületre vetített lombfal felület kiszámítása az alábbi képlet segítségével végezhető el:

Az 1 ha alapterületre vetített lombfal felület kiszámításánál a képlet az alábbiak szerint módosul:

A permetezési programban a készítménnyel végzett kezelések előtt, illetve azokat követően a felsorolt betegségek ellen engedélyezett, eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagot tartalmazó gombaölő szerekkel szükséges a védekezések végrehajtása.

 

Hatásmechanizmus:

Az azoxistrobin sejtlégzést gátló, felszívódó hatóanyag (FRAC kód: 11)

A folpet több hatáshelyen ható, kontakt hatóanyag (FRAC kód: M 04)

 

Légi kijuttatás: nem engedélyezett

A Fopaz® felhasználási engedélye
Kultúra Károsító A kezelések évenkénti maximális száma Két kezelés közt eltelt minimális időtartam (nap)

A kijuttatáshoz szükséges

szer (l/ha)           víz (l/ha)

mennyiség

A kezelés időpontja

 

(fenológiai állapot szerint)

Szőlő

(bor és csemege)

Peronoszpóra 3 12

1,24-1,57 l/10000m2 LFF

(max. 2,0 l/ha)

600-1200

fürtkezdemények megjelenésétől

(BBCH 50)

fürtzáródás végéig

(BBCH 79)

 

Munkaegészségügyi várakozási ideje: 2 nap

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje:

szőlő (bor és csemege): 28 nap 

Forgalmazási kategóriája:   I

Kiszerelése:  0,25 liter, 0,5 liter, 1,0 liter, 5,0 liter, 10,0 liter

Eltarthatósági ideje: 2 év

Egyéb szakmai ajánlás: 

A Fopaz® biológiai hatékonysága fokozható, ha tankkeverék formájában felületi feszültségcsökkentő készítménnyel, Silico TM-val együtt juttatjuk ki.

 

Permetlé készítése SilicoTM tartalmú adalékanyag alkalmazása esetén:

 1. Töltsük fel a permetezőtartályt vízzel 2/3 részig
 2. Indítsuk el a hidraulikus vagy mechanikus kevertetését
 3. Fokozatosan öntsük bele a Fopaz ®-t a tartályba
 4. Engedjük tele a tartályt és folytassuk a kevertetését
 5. Csökkentsük a permetlé hidraulikus vagy mechanikus kevertetésének mértékét
 6. Adjuk hozzá a SilicoTM szükséges mennyiségét és lassú kevertetés mellett gondosan homogenizáljuk a permetlevet
 7. A permetezés ideje alatt csak a legszükségesebb utókevertetését végezzük
 8. Teljesen ürítsük ki a permetlé tartályt, mielőtt az újabb bekeverését elkezdenénk
 9. Szükség esetén alkalmazzunk habzásgátló készítményt
 10. A munka végeztével mossuk ki a permetező tartályunkat és az egész permetező rendszert mosassuk át

A tank-kombinációk készítésénél mindig javasolt az előzetes keverési próba elvégzése!

A permetezést lehetőleg közepes cseppekkel (cseppátmérő 400-600 µ) végezzük, hogy a négyzetcentiméterenként cseppszám elérje az 30-50 db-ot. A SilicoTM tartalmú felületi feszültség csökkentő készítmény alkalmazása esetén teljes permetlé-fedettséget érhetünk el.

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!