A Scab® 480 SC gombaölő permetezőszer hatóanyaga a kaptán, a ftálimidszármazékok (perklórmetil-merkapto-vegyületek) csoportjába tartozik. Az 1952-ben felfedezett hatóanyag triklór-metam-szulfonil csoportot tartalmaz (R-S-CCI3). Ez a „toxofor csoport” felelős a hatóanyag bejutásáért (lipofilitásáért) a korokozókba, illetve a hatáskifejtés helyén ebből keletkeznek a különböző toxikus vegyületek (tiofoszgén, karbonilszulfid, széndioxid, sósav).

A kórokozó sejtjeibe bejutott kaptan hatóanyag triklór-metam-szulfionil csoportja tiofoszgénné alakul, ezzel biztosítva az alapvető fungitoxikus hatását. Ezen kívül az energia előállításban és annak raktározásában szerepet játszó mitokindriumokban lévő enzimek tiol-csoportjának megkötésén, illetve a sejtlégzésének gátlásán keresztül fejti ki a hatását a növényt károsító gombákkal szemben.

Mivel a kaptán hatóanyag több ponton fejti ki a hatását, ezért a mai napig nem alakult vele szemben rezisztencia, sőt a felszívódó (szisztemikus) hatású gombaölő szerek kiváló rezisztenciatörő kombinációs partnere.

A kaptán hatóanyag egy kontakt hatású, széles hatásspektrummal rendelkező fungicid, amelyet elsődlegesen megelőző jelleggel, számos kuturában eredményesen alkalmazhatunk – a lisztharmat kivételével – például a varasodás, a peronoszpóra, a monília, a levélfoltosság elleni védekezésre.

A Scab® 480 SC alkalmazásának előnyei:

A Scab® 480 SC felhasználható:

Almatermésűekben a varasodás elleni kezeléseket az aszkospóra-szóródás időszakában, előrejelzésre alapozva preventív módon szükséges elkezdeni. A fertőzési nyomás függvényében a készítmény kijuttatása 7-10 naponként megismételhető. Járványveszélyes időszakban a nagyobb dózis kijuttatása indokolt.

A varasodás elleni permetezési programban a készítményt javasolt 2-3 kezeléses blokkokban kijuttatni. A termesztési időszakban két-három kezelési blokk elvégzése válhat szükségessé. Egy-egy kezelési blokk között a varasodás elleni védelmet egyéb, a betegség ellen engedélyezett készítménnyel szükséges elvégezni.

A permetlé mennyiségét a megadott tartományon belül a permetezőgép típusától és a kezelendő lombfelület nagyságától függően kell megválasztani. A kijuttatás során törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is.

Egy vegetációs időszakban legfeljebb 10 alkalommal használható, a permetezések között minimum 7 napnak kell eltelnie.

Hatásmechanizmus:

A kaptán több hatáshelyű, kontakt hatóanyag (FRAC kód: M 04)

Légi kijuttatása nem engedélyezett

A Scab® 480 SL felhasználási engedélye

Kultúra

Károsító

A kezelések évenkénti maximális száma Két kezelés közt eltelt minimális időtartam (nap)

Dózis

(kg/ha)

Permetlé

(l/ha) 

A kezelés ideje

(fenológiai állapot szerint)

Alma, körte Varasodás

10

7

2,00 – 3,125

500 – 1 000

Vegyesrügyek duzzadásától (BBCH 51)

Érés kezdetéig (BBCH 81)

Munkaegészségügyi várakozási ideje:               0 nap

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje:

Alma, körte, birs, naspolya 21 nap

Forgalmazási kategóriája: I

Kiszerelése: 1,0 l, 5,0 l

Eltarthatósági ideje: 2 év

Egyéb szakmai ajánlás:

 

A Scab® 480 SC-vel az érési időszakban elvégzett 2 kezelés kedvező hatású a tárolási betegségek elleni védekezésben. A készítmény lisztharmat fertőzés esetén Difeno® 25 EC-vel kombinációban javasoljuk kijuttatni.

Nem keverhető erősen lúgos anyagokkal, mint kénpor, bordói keverék és olajokkal sem.

A tank-kombinációk készítésénél mindig javasolt az előzetes keverési próba elvégzése!

A permetezést lehetőleg apró cseppekkel (cseppátmérő 200-300 µ) végezzük, hogy a négyzetcentiméterenként cseppszám elérje az 50-70 db-ot.

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni!

Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!