Gombaölő permetezőszer őszi búzában

 A Prabha™ gombaölő permetezőszer hatóanyagai a boszkalid és a protiokonazol. A boszkalid, a karboxamid gombaölő szerek családjába tartozik. Meggátoja a mitokondriális elektrontranszportot (MET II), ezzel az ATP-termelést, ennek következtében zavarok lépnek fel a szukcinát-dehidrogenáz (SDHI, komplex II) enzim működésében.

A boszkalid szisztémikus hatóanyag, transzlaminárisan (sejtről sejtre) bejutva a növényi xilemben akropetálisan (a csúcs felé haladva) mozog. A hatás kifejtés helyén gátolja a spórák csírázását és a csíratömlő megnyúlását. A gombák fejlődésének minden más szakaszában is hatásos.

A boszkalid hatóanyag képes kristályos formában elraktározódni, innét újra és újra aktív hatóanyag tud felszabadulni, ezzel is biztosítva a folyamatos védelmet a kórokozók ellen.

A protiokonazol a szterol-bioszintézis gátló, ezen belül a triazolintion hatóanyagcsoportba tartozik (SBI Class I.). A növény levélzetére kipermetezve gyorsan felszívódva gátolja a C14 dimetiláz enzim működését. Ennek eredményeként a gomba növekedése leáll, majd elpusztul.

A protiokonazol hatóanyag felszívódik (szisztémikus hatás) a farészbe (xilémbe), ahonnan a csúcs felé (akropetálisan) haladva jut el a fiatal hajtásokba. A hatás kifejtés helyén gyorsan protiokonazol-deszthio-ra (protiokonozal hatóanyag bomlásterméke) lebomolva fejti ki a védő (protektív), gyógyító (kuratív) vagy pusztító (eradikatív) hatását.

A protiokonazol hatóanyag állomány kezelésre eredményesen alkalmazható a szártörő gomba (Pseudocercosporella herpotrichoides), a fuzárium fajok (Fusarium spp.), a hópenész (Microdochium nivale), a szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici), a leptoszférás levélfoltosság (Leptosphaeria nodorum), a pirenofórás levélfoltosság (Pyrenophora spp.), a rinhospóriumos levélfoltosság (Rhynchosporium secalis), a rozsda betegségek (Puccinia spp.) és a lisztharmat (Blumeria graminis) ellen védekezésre kalászosokban.

Kalászosok vetőmag csávázásra a porüszög fajok (Ustilago spp.), a kőüszög fajok (Tilletia spp.), a fuzárium fajok (Fusarium spp.) és a hópenész (Microdochium nivale) ellen használható.

 

A Prabha eredményesen alkalmazható őszi búza kultúrában, szeptóriás levélfoltosság, szeptóriás pelyvafoltosság és kalászfuzáriózis elleni védekezésre. A vörösrozsda (levélrozsda) ellen mérsékelő hatású.

 

A Prabha alkalmazásának előnyei:

 • széles alkalmazási ablak
 • felszívódó és traszlamináris hatás
 • megbízható hatékonyság
 • jobb minőségű termést eredményez

 

A Prabha felhasználható:

Őszi búzában a permetezést előrejelzésre alapozottan, megelőző jelleggel kell elvégezni. A védekezés javasolt időpontja levélbetegségek ellen a szárbaindulás első fele, szeptóriás pelyvafoltosság ellen a zászlóslevél megjelenésétől a kalászhányás végéig terjedő időszak. A kalászfuzáriózis elleni védekezést célzottan, a kalászhányás végén szükséges elvégezni, biztosítva a kalász egyenletes permetlé fedettségét. Kis és közepes fertőzési veszélyhelyzetben a kisebb (1,25 l/ha), nagy fertőzési nyomás mellett a nagyobb (1,5 l/ha) dózis kijuttatása indokolt.

 

A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal juttatható ki!

Virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve, ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki. Ilyenkor a védekezés csak a méhek repülési időszakának befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg. A kezelést 23 óráig be kell fejezni, illetve 23 órától a következő nap alkonyatáig szüneteltetni kell.

A rezisztens kórokozó törzsek kialakulása megelőzésének érdekében a SDHI (FRAC kód 7) hatóanyagot tartalmazó készítmény egy vegetációs időszakban legfeljebb 2 alkalommal juttatható ki (beleértve az SDHI hatóanyagot tartalmazó készítménnyel végzett csávázást is). A felhasználásnál kerülni kell a kuratív (a fertőzés bekövetkeztét követő) kezeléseket.

 

A készítmény vörösrozsda ellen csak mérséklő hatással rendelkezik.

 

Légi kijuttatása nem engedélyezett.

A Prabha felhasználási engedélye
Kultúra Károsító A kezelések évenkénti maximalás száma

A kijuttatáshoz szükséges

készítmény (l/ha)     víz (l/ha)

mennyiség

Az utolsó kezelés időpontja

(fenológiához viszonyítva)

Őszi búza

Vörösrozsda (levélrozsda),

szeptóriás levélfoltosság,

szeptóriás pelyvafoltosság

1 1,25-1,5 200-400

szárbaindulástól

(BBCH 30)

kalászhányás végéig

(BBCH 59)

Kalászfuzáriózis

zászlóslevél kiterülésétől

(BBCH 39)

kalászhányás végéig

(BBCH 59)

 

Munkaegészségügyi várakozási ideje: Őszi búza: 0 nap (száradásig)

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje:

Őszi búza: Előírás szerinti felhasználás esetén előírása nem szükséges

Forgalmazási kategóriája: I.

Kiszerelése: 1 l, 5 l, 10 l, 20 l

Eltarthatósági ideje: 3 év

Egyéb szakmai ajánlás

A Prabha biológiai hatékonysága fokozható, ha tankkeverék formájában felületi feszültségcsökkentő készítménnyel, Silico TM-val együtt juttatjuk ki.

 

Permetlé készítése SilicoTM tartalmú adalékanyag alkalmazása esetén:

 1. Töltsük fel a permetezőtartályt vízzel 2/3 részig
 2. Indítsuk el a hidraulikus vagy mechanikus kevertetését
 3. Fokozatosan öntsük bele a Prabha-t a tartályba
 4. Engedjük tele a tartályt és folytassuk a kevertetését
 5. Csökkentsük a permetlé hidraulikus vagy mechanikus kevertetésének mértékét
 6. Adjuk hozzá a SilicoTM szükséges mennyiségét és lassú kevertetés mellett gondosan homogenizáljuk a permetlevet
 7. A permetezés ideje alatt csak a legszükségesebb utókevertetését végezzük
 8. Teljesen ürítsük ki a permetlé tartályt, mielőtt az újabb bekeverését elkezdenénk
 9. Szükség esetén alkalmazzunk habzásgátló készítményt
 10. A munka végeztével mossuk ki a permetező tartályunkat és az egész permetező rendszert mosassuk át

A tank-kombinációk készítésénél mindig javasolt az előzetes keverési próba elvégzése!

A permetezést lehetőleg közepes cseppekkel (cseppátmérő 400-600 µ) végezzük, hogy a négyzetcentiméterenként cseppszám elérje az 30-50 db-ot. A SilicoTM tartalmú felületi feszültség csökkentő készítmény alkalmazása esetén teljes permetlé-fedettséget érhetünk el.

 

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!