Gombaölő permetezőszer szőlőben, almában, körtében és birsben

A HyCop® gombaölő permetezőszer hatóanyaga a réz-hidroxidban lévő réz(2+)-ion, mely kontakt hatású gombaölő hatóanyag (FRAC M01). A pozitív töltésű Cu(2+) ionokat a csírázó spórák veszik fel és kölcsönhatásba lépnek a nukleinsavakkal, zavarják az energiatranszportot, megzavarják az enzimaktivitást. A gombákba vagy baktériumokba a rézionok különféle kémiai csoportokhoz (imidazol-, foszfát-, szulfhidril- és hidroxil csoportokhoz) kapcsolódnak, amelyek számos fehérjében jelen vannak és megzavarják azok működését. A rézionok képesek elpusztítani a kórokozó gombákat a növényi felületeken.

A réztartalmú készítményeket több mint 120 kultúrnövényen használják Alternaria, Plasmopara, Peronospora, Venturia, Taphrina, Monilia, Stigmina, Gnomonia, Cercospora, Phytophthora, Nectria, Mycosphearella, Colletotrichum, Hemileia, stb. fajok elleni védekezésre.

A baktériumok közül az Erwinia, Pseudomonas spp., Xanthomonas spp., stb. ellen hatásosak.

A HyCop® gombaölő permetezőszer eredményesen alkalmazható szőlőben peronoszpóra, almatermésűekben varasodás, illetve birsben diplokarponos levélfoltosság elleni védekezésre.

 

A HyCop alkalmazásának előnyei:

  • kontakt hatású, rezisztencia törő készítmény
  • széles hatásspektrumú, hosszú hatástartamú
  • gazdaságos az alkalmazása
  • biztosan megtérülő befektetés

A HyCop felhasználható: 

Szőlőben (bor és csemege) a peronoszpóra ellen megelőző jelleggel, az előrejelzésre alapozva kell védekezni. A permetezést általában a hajtások 20-25 cm-es állapotában javasolt megkezdeni, majd a fertőzés alakulása szerint 7-12 naponként célszerű megismételni. A készítmény kijuttatását a permetezendő lombfal felülethez (LFF) szükséges igazítani. Egyszeri dózisa 2,0 kg /10000 m2 lombfalfelület.

Szőlő kultúrában (bor és csemege), területegységre vetítve a készítmény egy alkalommal kijuttatott mennyisége nem lehet több, mint 2,0 kg/ha.

A vegetációs időszak első felében végzett kezeléseknél tekintettel kell lenni a termesztett szőlőfajta rézérzékenységére.

Almatermésűekben (alma, körte, birs) a varasodás elleni védekezési program részeként a kezeléseket az 5. levél kiterülésétől előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel kell megkezdeni és a fertőzési veszélyhelyzettől függően 10-14 naponként megismételni. A vegetációban megengedett 3 kezelésből az első virágok nyílásáig legfeljebb 1 kezelés végezhető el. A készítmény kijuttatását a permetezendő lombfal felülethez (LFF) szükséges igazítani. Egyszeri dózisa 0,96 kg /10000 m2 lombfalfelület.

Almatermésűekben (alma, körte, birs), területegységre vetítve a készítmény egy alkalommal kijuttatott mennyisége nem lehet több, mint 1,15kg/ha.

A készítmény kijuttatásakor legyünk tekintettel a termesztett fajta rézérzékenységére. A fajtaérzékenységgel kapcsolatos további információt az engedély tulajdonosa szolgáltat.

 

Kiskultúrás felhasználások a felhasználó saját felelősségére a 1107/2009/EK rendelet 51. cikke alapján:

Körtében a varasodás, illetve birsben a diplokarponos levélfoltosság védekezési program részeként a kezeléseket az 5. levél kiterülésétől előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel kell megkezdeni és a fertőzési veszélyhelyzettől függően 10-14 naponként megismételni. A vegetációban megengedett 3 kezelésből az első virágok nyílásáig legfeljebb 1 kezelés végezhető el. A készítmény kijuttatását a permetezendő lombfal felülethez (LFF) szükséges igazítani. Egyszeri dózisa 0,96 kg /10000 m2 lombfalfelület.

 

A készítmény kijuttatásakor legyünk tekintettel a termesztett fajta rézérzékenységére. A fajtaérzékenységgel kapcsolatos további információt az engedély tulajdonosa szolgáltat.

A kezelt alapterületre vetített lombfal felület kiszámítása az alábbi képlet segítségével végezhető el:

Az 1 ha alapterületre vetített lombfal felület kiszámításánál a képlet az alábbiak szerint módosul:

A felhasznált vízmennyiséget szintén a lombozat nagyságához, illetve a permetezőgép típusához kell igazítani. Törekedni kell az egyenletes permetlé fedettségre, még a lombozat belsejében is.

 

A méhek és egyéb beporzást végző rovarok védelme érdekében virágzó állományban, illetve virágzó gyomnövények, vagy mézharmat jelenléte esetén a készítmény nem alkalmazható!

Az egy tenyészidőszakban, ugyanazon a területen kijuttatott fémréz mennyisége nem haladhatja meg a 4 kg/ha-t.

 

Légi kijuttatása nem engedélyezett.

A HyCop felhasználási engedélye
Kultúra Károsító A kezelések évenkénti maximalás száma Két kezelés között eltelt minimális időttartam (nap)

A kijuttatáshoz szükséges

készítmény           víz (l/ha)

mennyiség

Az utolsó kezelés időpontja

(fenológiához viszonyítva)

Szőlő Peronoszpóra 4 7

2,0 kg/ 10000 m2 LFF

max. 2,0 kg/ha

400-1000

az 5. levél kiterülésétől

(BBCH 15)

zsendülésig

(BBCH 85)

Alma Varasodás 3 10

0,96 kg/ 10000 m2 LFF

max. 1,15 kg/ha

400-1000

az 5. levél kiterülésétől

(BBCH 15)

a fajtára jellemző színeződés kialakulásáig

(BBCH 85)

Kiskultúrás felhasználások a 1107/2009 EK rendelet 51. cikke alapján.

A felhasználások nincsenek alátámasztva dél-keleti EPPO zónás biológiai hatékonysági és a kultúrnövényre

szelektivitási vizsgálatokkal. A készítmény kijuttatása ezekben a kultúrákban kizárólag a felhasználó saját

felelősségére történhet.

Körte varasodás 3 10

0,96 kg/ 10000 m2 LFF

max. 1,15 kg/ha

400-1000

az 5. levél kiterülésétől

(BBCH 15)

a fajtára jellemző színeződés kialakulásáig

(BBCH 85)

Birs diplokarponos levélfoltosság 3 10

0,96 kg/ 10000 m2 LFF

max. 1,15 kg/ha

400-1000

az 5. levél kiterülésétől

(BBCH 15)

a fajtára jellemző színeződés kialakulásáig

(BBCH 85)

 

Munkaegészségügyi várakozási ideje: 

  • Szőlő (bor és csemege): 21 nap
  • Alma, körte, birs:  0 nap 

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: Szőlőben, almában, körtében, birsben: 21 nap

Forgalmazási kategóriája: I.

Kiszerelése:  1 kg, 5 kg, 10 kg, 20 kg, 25 kg

Eltarthatósági ideje: 3 év

 

Egyéb szakmai ajánlás

A készítmény alkalmazásakor vegyük figyelembe az adott fajta esetleges réz érzékenységét.

Ha a permetlé pH 6,5-nél alacsonyabb az növeli a rézion (Cu2+) feltáródását, ami fitotoxicitáshoz vezethet. Ezért a réztartalmú gombaölő szereket ne juttassunk ki tankkeverékben savas kémhatású készítményekkel.

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!