Rovarölő permetezőszer repce rovarkártevői ellen

Az Aceptir 200 SE hatóanyaga az acetamiprid, a nitro-metilének csoportjába tartozó idegméreg. Hatását az acetil-kolin receptoron való megkötődésének gátlásával fejti ki, mint a nikotinok. A nikotin kémiai szerkezete hasonló az acetil-kolinéhoz, inger továbbításkor megkötődik a receptoron elfoglalva az acetil-kolin helyét.

Az Aceptir 200 SE az állatok idegrendszerének működését gátolja. Az állati szervezetekben az idegi impulzusok elektromos jelként továbbítódnak. Az egyes idegsejtek között azonban kémiai vegyületek

segítségével jutnak tovább. Az idegsejtek közötti résekben az impulzust kémiai közvetítőanyagok, mint pl. az acetil-kolin, viszik át, melyek az ingerületet átadó idegsejtekben termelődnek. Eljutnak az ingerületet fogadó sejtek receptoraikhoz és ezekhez kötődve változásokat idéznek elő, a membrán ionáteresztő képességében.

Az acetil-kolin leválik a receptorról, és a megfelelő enzim, az acetikolin-észteráz gondoskodik a lebontásáról. Így az idegsejt ismét nyugalmi állapotba kerül.

Ezt a folyamatot gátolja az Aceptir 200 SE, az acetil-kolin receptorhoz kötődésének gátlásával.

Az Aceptir 200 SE széles hatásspektrumú, hosszú (10-14 nap) hatástartamú rovarölőszer, eredményesen alkalmazható repce rovarkártevői elleni védekezésre. Felszívódó (szisztemikus) hatásának köszönhetően a növények a levelükön és a gyökerükön keresztül egyaránt felveszik a hatóanyagot. Így a nedvkeringéssel a nem kezelt növényi részekbe is eljut a készítmény.

Az Aceptir 200 SE alkalmazásának előnyei:          

 • Gyors hatáskifejtés,
 • Hosszú hatástartam
 • Kimagaslóan széles hatásspektrum
 • Kiváló rezisztenciatörő
 • Leggazdaságosabb megoldások egyike

Az Aceptir 200 SE felhasználható:

Őszi káposztarepcében őszi (szikleveles állapottól 4 valódi leveles állapotig: levéltetvek, repcebolha és repcedarázs lárvák ellen) vagy tavaszi (levéltetvek, repce-fénybogár, ormányosbogarak ellen) kijuttatással alkalmazható. A védekezés szükségességéről a kártevők egyedszámának felmérése alapján lehet dönteni. Növényenként 5 repce-fénybogár előfordulása esetén javasolt a védekezést elvégezni. A permetezést 200-400 l/ha vízmennyiséggel célszerű elvégezni. Javasolt a permetlébe nedvesítő szert adagolni. A repce-fénybogár elleni kezelések a területen előforduló egyéb károsítók (repceszárormányos, repcebecő-ormányos) ellen is hatásosak. A repce virágzása idején, illetve ha a védendő táblán virágzó gyomok, vagy annak környezetében más virágzó kultúra található, a szer 0,2 l/ha dózisban nappali permetezéssel kijuttatva a méhekre nem veszélyes.

Azonban a készítmény tebukonazol tartalmú növényvédő szerrel együtt tankkeverékként alkalmazva, virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki. Ilyenkor a védekezés csak a méhek repülési időszakának befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg. A kezelést 23 óráig be kell fejezni, illetve 23 órától a következő nap alkonyatáig szüneteltetni kell.

Az acetamiprid nikotin acetilkolin receptor serkentő neonikotinoid (IRAC Mode of Action Classification: 4A), felszívódó hatásmechanizmusú rovarölő szer hatóanyag.

Légi kijuttatása nem engedélyezett.

Az Aceptir 200 SE felhasználási engedélye
Kultúra Károsító kezelések évenkénti
maximális száma
A kijuttatáshoz szükséges Az utolsó kezelés időpontja
 (fenológiához viszonyítva)
szer (l/ha) víz (l/ha)
mennyiség

őszi

káposztarepce

levéltetvek, repcebolha,
repcedarázs,
repceszár-ormányos,
repce-fénybogár,
repcebecő-ormányos
1 0,2 200-400 szikleveles állapot-4-leveles állapot (BBCH 09-14) zöldbimbós állapot-virágzás (BBCH 51-67)

Munkaegészségügyi várakozási ideje: 0 nap
Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: repcében 56 nap
Forgalmazási kategóriája: I
Kiszerelése: 1,0 liter
Eltarthatósági ideje: 3 év
Egyéb szakmai ajánlás:

Az Aceptir 200 SE biológiai hatékonysága fokozható, ha tankkeverék formájában, felületi feszültség csökkentő készítménnyel, Silico™ együtt juttatjuk ki.

Permetlé készítése Silico™ alkalmazása esetén:

 1. Töltsük fel a permeztezőtartályt vízzel 2/3 részig
 2. Indítsuk el a hidraulikus vagy mechanikus kevertetését
 3. Fokozatosan öntsük bele az Aceptir 200 SE-t a tartályba
 4. Engedjük tele a tartályt és folytassuk a kevertetését
 5. Csökkentsük a permetlé hidraulikus vagy mechanikus kevertetésének mértékét
 6. Adjuk hozzá a Silico™ szükséges mennyiségét és lassú kevertetés mellett gondosan homogenizáljuk a permetlevet
 7. A permetezés ideje alatt csak a legszükségesebb utókevertetését végezzük
 8. Teljesen ürítsük ki a permetlé tartályt, mielőtt az újabb bekeverését elkezdenénk
 9. Szükség esetén alkalmazzunk habzásgátló készítményt
 10. A munka végeztével mossuk ki a permetező tartályunkat és az egész rendszert mosassuk át

A tank-kombinaciók készítésénél mindig javasolt az előzetes keverési próba elvégzése!

A permetezést lehetőleg apró cseppekkel (cseppátmérő 200-300 µ) végezzük, hogy a négyzetcentiméterenként cseppszám elérje az 50-70 db-ot. A Silico™ felületi feszültség csökkentő készítmény alkalmazása esetén teljes permetlé-fedettséget érhetünk el.

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni!
Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!