Gyomirtó permetezőszer őszi káposztarepce gyomirtására

A Klop® 30 SL gyomirtó permetezőszer hatóanyaga a klopiralid, pikolinsav származék,a piridiloxi-karbonsavak közé tartozik (O herbicid-csoport).

A már kikelt növényen, a koleoptil és hipokotil, majd a hajtáscsúcs, gyökércsúcs, kambium, axiális rügyek és a nóduszok merisztéma régióiban fejti ki hatását. A hormon típusú készítmények olyankor hatnak a legjobban, amikor a növény intenzív növekedési szakaszban van. Gátolja a hosszirányú növekedést, rügydifferenciálódást és a virágzást. Már alacsony koncentrációban is irreverzibilisen gátolja az auxintranszportot, szétroncsolja a szállítószöveteket.

Hatására az érzékeny gyomokon hormonszerű tüneteket figyelhetünk meg, csavarodnak, torzulnak és fokozatosan sárgulnak, majd  2-3 héten belül (a hőmérséklet és az időjárás függvényében) elpusztulnak. A magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények közül elsősorban a fészkes virágzatúak, burgonyafélék és a keserűfűfélék családjába tartozó gyomfajok ellen hatékony. Erős gyomosodás, fejlettebb gyomnövények esetében, az engedélyokiratban meghatározott magasabb dózisban kell alkalmazni.

A Klop® 30 SL alkalmazásának előnyei:

 • magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények széles köre ellen hatékony
 • kiváló biológiai hatás, árvakelésű napraforgó, mezei acat ellen
 • nemcsak a föld feletti zöld részeket pusztítja, hanem bejut a gyökerekbe, rizómákba, és ott a föld alatti rügyek nagy részét is elpusztítja. Ezzel jelentősen csökkenti az újrahajtást!
 • gazdaságos a felhasználása

A Klop® 30 SL felhasználható:

A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal juttatható ki!

Őszi káposztarepcében tavasszal, a kultúrnövény 8 leveles állapotától a virágbimbók megjelenéséig juttatható ki a készítmény 0,25-0,4 l/ha dózisban. A magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények közül elsősorban a fészkesvirágzatúak és a keserűfűfélék családjába tartozó gyomfajok ellen hatékony.

Utóvetemény: A készítménnyel kezelt kultúrnövény növényi maradványai károsíthatják az alábbi klopiralid hatóanyagra érzékeny kultúrákat: borsó, bab, csillagfürt és más hüvelyesek, sárgarépa, petrezselyem, pasztinák és más ernyős virágzatú kultúrák, burgonya, saláta és egyéb fészkesvirágzatú kultúrnövények.
Nem vethetők a fentebb felsorolt érzékeny kultúrák a készítmény kijuttatásával azonos évben, továbbá a kezelést követő tavasszal, amennyiben az előző évben júliusnál később került alkalmazásra a készítmény.
A betakarítás után a lehető leghamarabb fel kell aprítani és be kell dolgozni a talajba a növényi maradványokat, hogy azok hamarabb lebomoljanak. Érzékeny növények vetése előtt meg kell győződni arról, hogy a kezelt kultúrnövény maradványai teljesen lebomlottak.

A klopiralid hatóanyag a HRAC „O”, hormonhatású herbicidek herbicidcsoporton belül a piridiloxil-alkán-karbonsavak hatóanyagcsoportba sorolható.

Légi kijuttatás nem engedélyezett.

A Klop® 30 SL felhasználási engedélye

Kultúra

Károsító

A kijuttatáshoz szükséges

A kezelés időpontja

szer (l/ha)

víz (l/ha)

mennyiség

(fenológiai állapot szerint)

őszi káposztarepce

magról kelő kétszikű gyomnövények, mezei acat, napraforgó árvakelés

0,25-0,4

200-300

tavasszal, 8 leveles állapottól a virágbimbók megjelenéséig
(BBCH 18-51)

Munkaegészségügyi várakozási ideje:
0 nap (száradásig)

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje:
előírás szerinti felhasználás esetén nem szükséges

Forgalmazási kategóriája: I

Kiszerelése: 1,0 liter, 5,0 liter

Eltarthatósági ideje: 3 év

Egyéb szakmai ajánlás:

A készítmény a nemzetközi minőségi szabványnak megfelel, melyre a gyártó vállalat felelőssége is kiterjed. A raktározás és a felhasználás a hatáskörünkön kívül esik, ezért az ebből eredő károsodásért, hatáscsökkenésért vagy károkozásért felelősséget nem vállalunk!

Tilos a készítmény kiszerelése a gyártó illetve képviselőjének írásbeli hozzájárulása nélkül!

Permetlé készítése Silico™ alkalmazása esetén:

 1. Töltsük fel a permetezőtartályt vízzel 2/3 részig
 2. Indítsuk el a hidraulikus vagy mechanikus kevertetését
 3. Fokozatosan öntsük bele a Klop® 30 SL -t a tartályba
 4. Engedjük tele a tartályt és folytassuk a kevertetését
 5. Csökkentsük a permetlé hidraulikus vagy mechanikus kevertetésének mértékét
 6. Adjuk hozzá a Silico™ szükséges mennyiségét és lassú kevertetés mellett gondosan homogenizáljuk a permetlevet
 7. A permetezés ideje alatt csak a legszükségesebb utókevertetését végezzük
 8. Teljesen ürítsük ki a permetlé tartályt, mielőtt az újabb bekeverését elkezdenénk
 9. Szükség esetén alkalmazzunk habzásgátló készítményt
 10. A munka végeztével mossuk ki a permetező tartályunkat és az egész permetező rendszert mosassuk át

A tank-kombinációk készítésénél mindig javasolt az előzetes keverési próba elvégzése!

A permetezést lehetőleg közepes cseppekkel (cseppátmérő 400-600 µ) végezzük, hogy a négyzetcentiméterenként cseppszám elérje az 30-50 db-ot. A Silico™ felületi feszültség csökkentő készítmény alkalmazása esetén teljes permetlé-fedettséget érhetünk el.

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Letöltések: