Kalászos növények széles- és hosszú határtartamú gombaölő permetezőszere

A Proceed® gombaölő permetezőszer két hatóanyag a klórtalonil és a ciprokonazol gyári kombinációja.

A klórtalonil a klórnitril hatóanyag csoportba tartozó kontakt hatásúfungicid. A világon a kén és a réz után az egyik legnagyobb mennyiségben alkalmazott hatóanyag. Több ponton (multi-site) fejti ki a hatását. Reakcióba lép a gombák fehérjéinek tiol-csoportjaival (kéntartalmú csoportok), ezzel megzavarja a kórokozókban lévő enzimek (például: acetil-koenzim A) működést. Ennek eredményeként leáll a gombák anyagcseréje, amely a pusztulásukat eredményezi. Ezen felül megakadályozza a gombaspórák csírázását és mérgező hatással van a gombák sejtmembránjára is. A klórtalonil hatóanyag speciális hatásmechanizmusa miatt még a világon sehol sem alakult ki vele szemben rezisztencia. Így mint „rezisztencia-törő” hatóanyag is eredményesen alkalmazható a különböző gombaölő szer kombinációkban.

A klórtalonil hatóanyag nagyon erősen kötődik a levelek viaszrétegéhez. Nemzetközi adatok alapján a klórtalonil kipermetezését követő 15 perc múlva, már csak több mint 150 mm eső képes részlegesen csökkenteni a biológiai hatékonyságát. A klórtalonil, a réz hatóanyaghoz hasonlóan, raktárakat (depókat) képez a növények leveleinek a felületén és a reggeli harmat, vagy a lehulló eső hatására újra feloldódva pusztítja el az ott csírázó/károsító gombákat. Közben újra eloszlik a levelek felületén és ezzel új védőréteget képez a kórokozókkal szemben. A kiváló esőállóságának köszönhetően hosszú tartamhatással rendelkező hatóanyag, amelyet lehetőleg megelőző jelleggel (preventíven) kell kipermezetezni.

A ciprokonazol hatóanyag az új generációs azolok (DIM fungicidek) csoportjába tartozik. A kipermetezését követően felszívódik a megvédendő növény xilém-jébe. Itt a növény víz- és tápanyag forgalomi rendszerébe bekerülve, csúcsirányú mozgásának köszönhetően a fiatal levelekben is megakadályozza a növényt károsító gombák hausztórium képzését. Így azok nem képesek táplálékhoz jutni, ezért elpusztulnak.

A klórtalonil + ciproknazol hatóanyaggal a gabonafélékben eredményesen védekezhetünk a szeptóriás levélfoltosság (Septorianodorum), a rozsdafélék (Puccinia spp.), a lisztharmat (Blumeria/Erysiphegraminis), a kalászfuzáriózis (Fusarium spp.), a hálózatos levélfoltosság (Drechslera/Pyrenophora teres), a sárga levélfol-tosság (Drechslera/Pyrenophoratritici-repentis) és a rinhospóriumos levélfoltosság (Rhynchosporiumsecalis) ellen.

A Proceed® alkalmazásának előnyei:

 • a levelek viaszrétegéhez kötődve, illetve a növényben felszívódva is kifejti a védőhatását
 • széles hatásspektrumú kombináció
 • kiváló esőállósággal és hosszú hatástartammal rendelkezik
 • megelőző, védő- és gyógyító hatásának köszönhetően több és jobb minőségű termés eredményez
 • költségtakarékos megoldást biztosít

A Proceed® felhasználható:

Kalászosokban a fertőzés mértékétől függően egy vagy két alkalommal szükséges védekezni. A permetezést előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor – 2-3 szárcsomós állapotban – kell megkezdeni és szükség esetén megismételni a zászlóslevél megjelenésekor, illetve kalászhányás-virágzás idején.

Egy vegetációs időszakban maximum 2 alkalommal használható, a két permetezés között minimum 21napnak kell eltelnie.

A Proceed® növényvédő szerrel kezelt területen a rákövetkező 2 évben nem szabad leveles zöldséget termeszteni.

Légi kijuttatása nem engedélyezett.
Munkaegészségügyi várakozási ideje: 0 nap
Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: Kalászosokban (őszi- és tavaszi búza, őszi- és tavaszi árpa, rozs,
zab, tritikále) 42 nap
Forgalmazási kategóriája: I
Kiszerelése: 5,0 liter
Eltarthatósági ideje: 3 év

Egyéb szakmai ajánlás:

A jobb fedettség és a biológia hatékonyság fokozása érdekében használjuk a Silico™ felületi feszültségcsökkentő adalékanyagot.
Permetlé készítése Silico™ alkalmazása esetén:

 1. Töltsük fel a permetezőtartályt vízzel 2/3 részig
 2. Indítsuk el a hidraulikus vagy mechanikus kevertetését
 3. Fokozatosan öntsük bele a Proceed®-et a tartályba
 4. Engedjük tele a tartályt és folytassuk a kevertetését
 5. Csökkentsük a permetlé hidraulikus vagy mechanikus kevertetésének mértékét
 6. Adjuk hozzá a Silico™ szükséges mennyiségét és lassú kevertetés mellett gondosan homogenizáljuk a permetlevet
 7. A permetezés ideje alatt csak a legszükségesebb utókevertetését végezzük
 8. Teljesen ürítsük ki a permetlé tartályt, mielőtt az újabb bekeverését elkezdenénk
 9. Szükség esetén alkalmazzunk habzásgátló készítményt
 10. A munka végeztével mossuk ki a permetező tartályunkat és az egész permetező rendszert mosassuk át

A tank-kombinaciók készítésénél mindig javasolt az előzetes keverési próba elvégzése!

A permetezést lehetőleg apró cseppekkel (cseppátmérő 200-300 µ) végezzük, hogy a négyzetcentimé-terenként cseppszám elérje az 50-70 db-ot. A Silico™ felületi feszültségcsökkentő készítmény alkalmazása esetén teljes permetlé-fedettséget érhetünk el.

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Letöltések: