penncozeb-dg

Széleskörűen alkalmazható gombaölő permetezőszer
az integrált növényvédelemhez

A Penncozeb® DG gombaölő permetezőszer hatóanyaga a mankoceb, a ditiokarbamátok csoportjába tartozik. A növény felületére kipermetezett hatóanyag azonnal és több ponton fejti ki a hatását a gombákkal szemben. A gombaenzimek tiolcsoportjához kötődve gátolja azok működését. Komplexet képez a gomba számára létfontosságú fémionokkal, diszulfidhidat képez a különböző fehérjék között vagy izotiocianáttá alakulva mérgezi a sejteket. Mindezek végső soron a sejtlégzés leállásához vezetnek. A mankoceb hatóanyag sokoldalú hatása miatt nem tud kialakulni vele szemben rezisztencia.

A Penncozeb® DG eredményesen használható többek között az alternáriás-, az apiognomoniás-, a blumeriellás levélfoltosság, a fitoftóra, a monília, a peronoszpóra, a rozsdabetegségek, a szeptóriás levélfoltosság és a varasodás elleni védekezésre.

A Penncozeb® DG alkalmazásának előnyei:

 • könnyen kezelhető, vízben azonnal diszpergálódó granulátum (DG)
 • a speciális részecskeméretének köszönhetően kiváló fedettséget és esőállóságot biztosít a kezelt növények felületén
 • széles gombaölő hatással rendelkezik, fénystabil
 • mangán és cink kettős sója, így a növények esetleges mikroelem hiányát korrigálhatja
 • biztosan megtérülő befektetés

A Penncozeb® DG felhasználható:

Almatermésűekben (alma, körte, birs, naspolya) varasodás ellen a kezeléseket az aszkospóra szóródás időszakában, preventív módon célszerű elkezdeni és a fertőzés erőssége szerint 7-10 naponkénti gyakorisággal szükséges folytatni. Járványveszélyes időszakban a védelmi hatás fokozása céljából felszívódó készítménnyel javasolt kombinálni.

Őszibarackban, nektarinban, kajsziban, szilvában, cseresznyében és meggyben tafrinás levélfodrosodás ellen a védekezéseket rügyfakadáskor kell kezdeni, ezt követően 14 naponta ismételni. Moníliás virág- és hajtásfertőzés ellen a virágzás kezdetén, fővirágzásban és virágzás végén célszerű permetezni. A készítmény tavasszal, hűvös időjárás esetén levéllyukacsosodás és rozsdabetegségek ellen is megfelelő védelmet nyújt. Moníliás gyümölcsrothadás ellen gyümölcsnövekedés alatt áztatásszerű védekezéssel, 14 naponkénti ismétléssel, valamint jégverést és vihart követő 12 órán belüli permetezéssel használható, a várakozási idő szigorú betartásával. A további szükséges kezelésekre más hatóanyagcsoportba tartozó készítményeket kell használni.

Szőlőben (bor, csemege) szőlőperonoszpóra ellen a készítményt a fertőzésveszélyes időszakban megelőző jelleggel célszerű kijuttatni, 20-25 cm-es hajtásállapot körül kell elkezdeni és a fertőzési nyomástól függően célszerű megismételni. Járványveszélyes időszakban 7, közepes fertőzési helyzet mellett 10, gyenge fertőzésnél 14 napos permetezési forduló javasolt. A készítménynek a virágzás előtti kezelésekkel a szőlőorbánc ellen is kedvező védelmi hatása van.

Vöröshagymában, fokhagymában és mogyoróhagymában hagymaperonoszpóra ellen a védekezést előrejelzés alapján, megelőző jelleggel kell elkezdeni és július végéig, a fertőzési viszonyoktól függően célszerű folytatni. A permetléhez nedvesítőszer adagolása, például Silico™ javasolt.

Burgonyában az első kezelést előrejelzés ismeretében a sorzáródáskor kell elkezdeni és a fertőzési nyomás ismeretében kell megismételni. Járványveszélyes időszakban 7, közepes fertőzési helyzet mellett 10, gyenge fertőzésnél 14 napos permetezési forduló javasolt. Alternáriás levélfoltosság betegség ellen az első védekezések a virágzást követően az első kezdeti tünetek megjelenésekor javasolhatók.

Paradicsomban, padlizsánban, paprikában alternáriás levél- és termésbetegség ellen előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel vagy legkésőbb a kezdeti fertőzési tünetek megjelenésekor szükséges védekezni. Járványveszélyes és öntözött körülmények mellett 7, közepes fertőzési helyzet mellett 10, gyenge fertőzésnél 14 napos permetezési forduló javasolt.

Majorannában, tárkonyban és dohányban az első tünetek megjelenésekor, illetve az időjárás alakulásától függően kell kijuttatni. Szükség esetén 7-10 nap múlva meg kell ismételni.

Csapadékos időben és öntözéses termesztésben az egymást követő kezeléseket, rövidebb permetezési fordulóval célszerű végezni.
A permetlé mennyiségét a megadott értékhatárok között a növény lombozatának fejlettségétől függően kell meghatározni.
Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is.

Légi kijuttatása: nem engedélyezett.
Házikerti felhasználáskor a javasolt adagja:

Munkaegészségügyi várakozási ideje: 0 nap
Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: Borszőlőben és csemegeszőlőben 56 nap, őszibarackban, nektarinban, kajsziban, szilvában, cseresznyében és meggyben 30 nap, almában, körtében, birsben, naspolyában, vöröshagymában, fokhagymában és mogyoróhagymában 28 nap, dohányban 21 nap, burgonyában, majorannában és tárkonyban 7 nap, paprikában, paradicsomban és padlizsánban 3 nap
Forgalmazási kategóriája: III
Kiszerelése: 10 kg

Eltarthatósági ideje: 3 év

Egyéb szakmai ajánlás:

A Penncozeb® DG 20,0 °C alatt kíméli a ragadozó atkákat és az egyéb hasznos élőszervezeteket.

A baktériumos megbetegedések elleni védekezéseknél a Penncozeb® DG hatékonyáságát javítjuk, ha a Cuprogard™-dal kombináljuk.

A készítmény nem keverhető olajos- és lúgos szerekkel!

A permetlé készítésekor a vízzel 2/3 részig feltöltött tartályba, fokozatosan kell beönteni a Penncozeb® DG-t, folyamatos hidraulikus vagy mechanikus kevertetés mellett, végül a permetlétartályt fel kell tölteni vízzel. Vízben gyorsan és egyenletesen oldódik.
A munka végeztével mossuk ki a permetezőgépet!

Önmagában történő felhasználása esetén viaszos vagy szőrös levelű kultúrában a készítmény biológiai hatékonysága fokozható, ha tankkeverék formájában, felületi feszültségcsökkentő készítménnyel, Silico™ együtt juttatjuk ki.
Permetlé készítése Silico™ alkalmazása esetén:

 1. Töltsük fel a permetezőtartályt vízzel 2/3 részig
 2. Indítsuk el a hidraulikus vagy mechanikus kevertetést
 3. Fokozatosan öntsük bele a Penncozeb® DG-t a tartályba
 4. Engedjük tele a tartályt és folytassuk a kevertetést
 5. Csökkentsük a permetlé hidraulikus vagy mechanikus kevertetésének mértékét
 6. Adjuk hozzá a Silico™ szükséges mennyiségét és lassú kevertetés mellett gondosan homogenizáljuk a permetlevet
 7. A permetezés ideje alatt csak a legszükségesebb utókevertetést végezzük
 8. Teljesen ürítsük ki a permetlétartályt, mielőtt az újabb bekeverést elkezdenénk
 9. Szükség esetén alkalmazzunk habzásgátló készítményt
 10. A munka végeztével mossuk ki a permetező tartályunkat és az egész permetező rendszert mosassuk át

A tank-kombinációk készítésénél mindig javasolt az előzetes keverési próba elvégzése!

A permetezést lehetőleg apró cseppekkel (cseppátmérő 200-300 µ) végezzük, hogy a négyzetcentimé-terenkénti cseppszám elérje az 50-70 db-ot. A Silico™ felületi feszültségcsökkentő készítmény alkalmazása esetén teljes permetlé-fedettséget érhetünk el.

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Letöltések: