Lisztharmat ellen használható gombaölő szer a csonthéjasokban,
bogyósokban, almatermésűekben, szőlőben, szántóföldi és
kertészeti kultúrákban a biológiai- és integrált növényvédelemhez

A Micro Special™ gombaölő permetezőszer hatóanyaga a kén (S) az egyik legrégebben használt hatóanyag a növényvédelemben. Az elemi kén hidrofób (vízzel nem keveredő) tulajdonságú, ezért a gombaspórák zsírsav (lipid) tartalma elősegíti a kén bejutását. A gombák micéliumszövedékében az enzimek-SH csoportjaival reagálva átalakul kénhidrogénné (H2S). A képződő H2S a fémtartalmú enzimekkel – főként a citokrómok vas ionjaival – alkot komplexet. Ez a reakció a sejtlégzés gátlását idézi elő. A kén oxidációs termékei (SO2, SO3, H2SO4) is gombaölő hatásúak.

A Micro Special™ védő (protektív) hatású gombaölő permetezőszer magas (80,0%) kéntartalommal, amely a lisztharmat- és a fomopszisz elleni védekezés alapszerének tekinthető. Atkagyérítő mellékhatása következtében pedig gátolja a levélatkák és a takácsatkák nyár végi felszaporodását.

A kén hatékonyságát a hőmérséklet emelkedése és a fény intenzitása fokozza. Optimális a 15,0-20,0° C közötti léghőmérséklet. Az érzékeny kultúrák és fajták perzselési veszélye 25,0° C felett nő, ezért melegben ne permetezzünk! Az erős légmozgás csökkenti a kén hatékonyságát, mert a felszabaduló kéngőzök gyorsan elillannak.

A Micro Special™ speciális gyártási eljárásának köszönhetően, a vízben „hiper diszpergálható” granulátumban (DG), a részecskék legnagyobb része 50 µ körül van. Így egy kiváló, szárazon folyékony kén készítmény áll a felhasználók rendelkezésére, amely könnyen kezelhető és pontosan mérhető, gyakorlatilag porlási veszteség nélkül.

A Micro Special™ alkalmazásának előnyei:

 • porlási veszteség nélkül kezelhető és pontosan mérhető
 • gyorsan és egyenletesen oldódik
 • kis részecskemérete következtében kiváló fedettséget és biológiai hatást biztosít
 • magas kéntartalma következtében a gabonafélék (és a repce) kénpótlására is alkalmas
 • biotermesztésben is használható
 • biztosan megtérülő befektetés

A Micro Special™ felhasználható:

Kalászosokban (búza, árpa, tritikále, rozs, zab) az első kezelést a lisztharmat tüneteinek megjelenésekor szárba indulás kezdetén, a második kezelést kalászhányás végén, virágzás elején kell elvégezni 5,0 kg/ha adagban.

Almatermésűekben (alma, körte, birs, naspolya) virágzás előtt 5,0-7,0 kg/ha, virágzás után 3,0-5,0 kg/ha dózisban kell kijuttatni. A permetezést egérfül állapotban kell megkezdeni és 5-10 naponként megismételni.

Csonthéjasokban (cseresznye, meggy, őszibarack, nektarin, kajszi, szilva) levéllyukacsosodás és lisztharmat ellen 5,0-7,0 kg/ha adagban célszerű felhasználni. Az első permetezést fertőzésveszély időszakában, legkésőbb a tünetek megjelenésekor ajánlott elvégezni és legfeljebb 7-10 naponként, a fertőzési nyomástól függően lehet megismételni.

Bogyósokban (málna, szeder, köszméte, piros ribiszke, fekete ribiszke, szamóca) lisztharmat ellen virágzás előtt 5,0-7,0 kg/ha, virágzás után 3,0-5,0 kg/ha mennyiségben célszerű kijuttatni.

Szőlőben virágzás előtt 2,0-5,0 kg/ha, virágzás után 2,0-3,0 kg/ha adagban kell a kezelést végrehajtani. A védekezést 2-4 leveles hajtáshossznál kell elkezdeni és 7-10 naponként, a szőlőfajta fogékonyságától és a fertőzési nyomástól függően meg lehet ismételni.

A szőlő intenzív fejlődési szakaszában a készítmény felhasználható a felszívódó szerek kontakt kiegészítőjeként, ugyanazon dózisban.

Uborkában és petrezselyemben az első kezelést a fertőzés megjelenésekor, majd szükség esetén megismételve 1-3 alkalommal meg lehet ismételni.

25,0 oC felett – az esetleges perzselések elkerülése érdekében – a készítmény nem alkalmazható!

A szer alkalmazásakor figyelemmel kell lenni egyes növényfajták kén érzékenységére!

A készítmény hatásossága nedvesítőszer hozzáadásával és nagy permetlémennyiség használatával fokozható. A kezelés során törekedni kell a tökéletes permetléborításra, különösen a levél fonákján.
Légi kijuttatása nem engedélyezett.
Házikerti felhasználáskor a javasolt adagja:
Munkaegészségügyi várakozási ideje: 0 nap
Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: Minden kultúrában 0 nap
Forgalmazási kategóriája: III
Kiszerelése: 25 kg
Eltarthatósági ideje: 3 év
Egyéb szakmai ajánlás:

Kontakt blokkban lisztharmat és varasodás ellen jól kombinálható a Cuprogard™-al.

A permetlé készítésekor a vízzel 2/3 részig feltöltött tartályba, fokozatosan kell beönteni a Micro Special™-t, folyamatos hidraulikus vagy mechanikus kevertetés mellett, végül a permetlétartályt fel kell tölteni vízzel. Vízben gyorsan és egyenletesen oldódik. A munka végeztével mossuk ki a permetezőgépet!

A különböző formulációjú termékek tankkeverékben történő alkalmazása esetén az alábbi sorrendben végezzük azok oldatba vitelét a permetlétartályba:

 1. Vízoldható tasakban (WSB) kiszerelt készítmény
 2. Micro kapszulázott (CS) készítmény
 3. Vízoldható granulátum (WG, DF, WDG)
 4. Diszpergálható granulátum (DG) – Micro Special™
 5. Szuszpenzió koncentrátum (SC)
 6. Emulzióképző folyékony permetezőszer (EC).

Figyelem: a Micro Special™ a felhasználási javaslatban lévőnél nagyobb adagban nem vihető oldatba!

Permetezés előtt előzetes keverési próba elvégzése javasolt!

Lemosó permetezésnél ügyelni kell, hogy a permetlé az ágakat, gallyakat, rügyeket, rügyalapokat is teljes mértékben, áztatás szerűen fedje, ez a hatás felületi feszültségcsökkentő szer, Silico™ alkalmazásával fokozható, illetve a permetlé mennyisége is csökkenthető.

Figyelmeztetés: A vegetációban végzett permetezéseknél a Silico™ alkalmazása nem javasolt!
Permetlé készítése Silico™ alkalmazása esetén:

 1. Töltsük fel a permetezőtartályt vízzel 2/3 részig
 2. Indítsuk el a hidraulikus vagy mechanikus kevertetést
 3. Fokozatosan öntsük bele a Micro Special™-t a tartályba
 4. Engedjük tele a tartályt és folytassuk a kevertetést
 5. Csökkentsük a permetlé hidraulikus vagy mechanikus kevertetésének mértékét
 6. Adjuk hozzá a Silico™ szükséges mennyiségét és lassú kevertetés mellett gondosan homogenizáljuk a permetlevet
 7. A permetezés ideje alatt csak a legszükségesebb utókevertetést végezzük
 8. Teljesen ürítsük ki a permetlétartályt, mielőtt az újabb bekeverést elkezdenénk
 9. Szükség esetén alkalmazzunk habzásgátló készítményt
 10. A munka végeztével mossuk ki a permetező tartályunkat és az egész permetező rendszert mosassuk át

A tank-kombinációk készítésénél mindig javasolt az előzetes keverési próba elvégzése!

A permetezést lehetőleg apró cseppekkel (cseppátmérő 200-300 µ) végezzük, hogy a négyzetcentimé-terenkénti cseppszám elérje az 50-70 db-ot. A Silico™ felületi feszültségcsökkentő készítmény alkalmazása esetén teljes permetlé-fedettséget érhetünk el.

Technológiai ajánlatunk:

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Letöltések: