Gombaölő csávázószer őszi és tavaszi búza, őszi és tavaszi árpa csávázására

A Tebseme hatóanyaga a hatóanyaga a tebukonazol, az új generációs triazolok (DIM fungicidek) csoportjába tartozó hatékony szisztémikus csávázószer. A felszívódó (szisztémikus) hatásának köszönhetően a hatóanyageljut a vetőmag belsejébe és a csíranövénybe is.

Hatásos a kőüszög, por- és repülőüszög, helminthospóriumos betegségek, a magfertőző és talajból támadó fuzárium fajok és ellen is. Korszerű csávázószer, könnyen kezelhető, a kezelt magról nem porlik le, a csávázott mag pedig nem ragad össze.

A Tebseme alkalmazásának előnyei:

  • széles hatásspektrumú kombináció
  • kiváló kombinációs partner, jól keverhető
  • könnyen kezelhető
  • biztosan megtérülő befektetés

A Tebseme felhasználható:

A készítmény kizárólag vetőmag csávázására használható. A csávázott vetőmagot étkezési és takarmányozási célra felhasználni és ilyen rendeltetésű termékekkel együtt tárolni tilos!
A csávázószert nedves csávázás formájában kell a magvak felületére felvinni tonnánként 10-12 liter csávázólé felhasználásával.
A vetés során biztosítani kell a csávázott magvak talajjal való teljes fedettségét, a talaj felszínére szóródott csávázott magvak maradéktalan összegyűjtését és eltávolítását.

Felszívódó hatású készítmény.
Hatásmechanizmus: a tebukonazol szterolbioszintézist gátló hatóanyag (FRAC kód: 3).

Kezelt vetőmagvak csomagolásán feltüntetendő előírások
Biztonsági óvintézkedések és kockázat csökkentő intézkedések:

 Tilos a csávázott vetőmagot feldolgozott, vagy feldolgozatlan állapotban élelmezési, vagy takarmányozási célra felhasználni!

 Általános előírások:
Gyermekek, illetve házi- és vadon élő állatoktól elkülönítve és feltűnő módon megjelölve kell tárolni. Megfelelő védőfelszerelés használatával előzze meg a bőrrel való érintkezést, illetve a légzőszervekbe való bejutását a csávázott vetőmaggal történő munka vagy az eszközök tisztítása során.
Szedje össze, vagy földdel takarja be az elszóródott vetőmagot. Előzze meg a felszíni vizek károsodását.

Vetés előtt:
Kerülje a porral való érintkezést a vetőmagos zsákok felbontása, illetve a vetőgépek feltöltése és leürítése közben. A vetőmagos zsák alján esetlegesen előforduló port semmi esetben se töltse bele a vetőgépbe. Ne kezelje felül az egyszer már csávázott vetőmagot.

Vetés közben:
Mindig a területegységre előírt vetőmag mennyiséget alkalmazza. Erős szélben ne vessen csávázott vetőmagot. Pneumatikus vetőgépek esetében a magokról esetlegesen ledörzsölődő port, megfelelő csővezetékkel (deflektor), a talaj felszínére vagy a barázdába kell levezetni.
A vadállomány védelme érdekében, vetéskor fordítson figyelmet a vetés mélységére, hogy a csávázott vetőmag földdel teljesen be legyen fedve, kiváltképp a táblák szélein és a sorok végén.

Vetés után:

A környezet károsításának megelőzése érdekében szedje össze az üres vetőmagos zsákokat és a felesleges vetőmagot. Az üres vetőmagos zsákokat és a maradék vetőmagot a jogszabályban leírtak szerint kell ártalmatlanítani! A kimaradó felesleges vetőmagot minden esetben az eredeti zsákokba tegye vissza, az üres zsákokat más célra ne használja fel.

Légi kijuttatása nem engedélyezett

A Tebseme felhasználási engedélye
Kultúra Károsító

Dózis

(l/t)

Csávázólé

(l/t)

Az kezelés időpontja
(fenológiához viszonyítva)
őszi és tavaszi búza hópenész,
fuzáriumos betegség,
kőüszög
1,2 10-12

vetőmag

(BBCH00)

őszi és tavaszi árpa hópenész,
pirenofórás levélfoltosság,
porüszög
1,2 10-12

vetőmag

(BBCH00)

Munkaegészségügyi várakozási ideje: 0 nap

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: előírt növényvédelmi technológia szerinti felhasználás esetén nem szükséges.
Forgalmazási kategóriája: I
Kiszerelése:  1,0 l, 5,0 l, 20,0 l
Eltarthatósági ideje: 3 év

 Egyéb szakmai ajánlás:

A csávázószert felhasználás előtt gondosan homogenizáljuk. A csávázás elvégzése után tiszta vízzel öblítsük át a rendszert.
A csávázott vetőmag talajjal való teljes takarását a vetést követően biztosítani kell.
A készítmény kizárólag vetőmagcsávázásra használható fel.
A csávázott vetőmagot étkezési, takarmányozási célra felhasználni, valamint ilyen rendeltetésű termékkel együtt tárolni tilos!

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni!
Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Letöltések: