deca-2.5-ec

Rovarölő permetezőszer kalászosok, repce és mustár
rovarkártevői ellen

A Deca® 2,5 EC hatóanyaga a deltametrin, a szintetikus piretroid IV. generációjának a tagja. A szintetikus piretroidok nagy hatékonyságú kontakt rovarölő hatóanyagok, amely a deltametrin esetében 2,5 – 7,5 gramm aktív hatóanyag/ha adagot jelent. Az állandó testhőmérsékletű (melegvérű) szervezetekre gyakorlatilag veszélytelen, mivel az idegpályákat védő hialinhüvely megakadályozza a hatóanyag kapcsolódását az idegmembránhoz, szemben a változó testhőmérsékletű rovarok, állatok (halak, rovarok, kétéltűek) idegrendszerével, ahol ez a védő „burok” hiányzik.

Az ingerületátadó (preszinaptikus) idegsejt véglemezében termelődő acetil-kolin az idegsejtek közötti résbe (szinapszis) kiürülve eljut az ingerületet fogadó (posztszinaptikus) sejt membránján elhelyezkedő receptorokhoz. A receptorokhoz kötődve az ideg ingerületnek megfelelően változásokat idéz elő a membrán-ioncsatornákban. Ezért megnő a sejtmembrán Na+-áteresztő képessége (permeábilitása). A deltamerin Na+ ioncsatornák áteresztőképességét blokkolja, folyamatos ideg ingerületet hoz létre, így a kártevő mozgása rendellenessé válik, majd elpusztul. A deltametrin mint idegméreg nem csak kontaktmódon fejti ki a hatását, hanem a gyomron keresztül felszívódva a kártevő központi- és perifériás idegrendszerét is lebénítja.

A Deca® 2,5 EC nagyon gyors, taglózó hatású, alacsony hőmérsékleten is biztos hatású. Eredményesen alkalmazható a bogarak (Coleoptera), az egyenlőszárnyúak (Homoptera), a pikkelyes szárnyúak (Lepidoptera) és a rojtosszárnyúak (Thysanoptera) elleni védekezésre.

A Deca® 2,5 EC alkalmazásának előnyei:  

 • gyors kontakthatás
 • a kártevő gyomrán keresztül is felszívódik
 • repellens (riasztó) hatással rendelkezik az ízeltlábú rovarokkal szemben
 • a leggazdaságosabb megoldások egyike

A Deca® 2,5 EC felhasználható:

A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható!

Kalászosokban a vetésfehérítők elleni védekezésre. A permetezést a bogarak táblára történő betelepedésekor-, illetve a tömeges lárvakelésük idején javasolt elvégezni. A levéltetvek ellen a betelepedésük, illetve a tömeges felszaporodásuk kezdetén célszerű védekezni.

Repcében és mustárban a készítményt a repce-fénybogár, a repceszárormányos és a repcebecő ormányos betelepedésekor, azok egyedszámának folyamatos figyelemmel kísérése alapján javasolt kipermetezni.

A méhek és egyéb beporzást végző rovarok védelme érdekében virágzási időszakban nem alkalmazható! Mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható!

A Deca® 2,5 EC biológiai hatékonysága fokozható, ha tankkeverék formájában, felületi feszültségcsökkentő készítménnyel, Silico™ együtt juttatjuk ki.

Légi kijuttatása nem engedélyezett.

Munkaegészségügyi várakozási ideje: 0 nap

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: Kalászosokban (őszi búza, őszi és tavaszi árpa, tritikálé, rozs, zab) 30 nap, repcében és mustárban 45 nap

Forgalmazási kategóriája: II

Kiszerelése: 1,0 liter, 5,0 liter

Eltarthatósági ideje: 3 év

Egyéb szakmai ajánlás:

Őszi káposztarepcében Alligator™ rovarölő szerrel

kombinációban juttassuk ki.

Permetlé készítése Silico™ alkalmazása esetén:

 1. Töltsük fel a permetezőtartályt vízzel 2/3 részig
 2. Indítsuk el a hidraulikus vagy mechanikus kevertetést
 3. Fokozatosan öntsük bele a Deca® 2,5 EC-t a tartályba
 4. Engedjük tele a tartályt és folytassuk a kevertetését
 5. Csökkentsük a permetlé hidraulikus vagy mechanikus kevertetésének mértékét
 6. Adjuk hozzá a Silico™ szükséges mennyiségét és lassú kevertetés mellett gondosan homogenizáljuk a                      permetlevet
 7. A permetezés ideje alatt csak a legszükségesebb utókevertetést végezzük
 8. Teljesen ürítsük ki a permetlé tartályt, mielőtt az újabb bekeverést elkezdenénk
 9. Szükség esetén alkalmazzunk habzásgátló készítményt
 10. A munka végeztével mossuk ki a permetező tartályunkat és az egész permetező rendszert mosassuk át

A tank-kombinációk készítésénél mindig javasolt az előzetes keverési próba elvégzése!

A permetezést lehetőleg apró cseppekkel (cseppátmérő 200-300 µ) végezzük, hogy a négyzetcentiméterenkénti cseppszám elérje az 50-70 db-ot. A Silico™ felületi feszültségcsökkentő készítmény alkalmazása esetén teljes permetlé-fedettséget érhetünk el.

Felhasználás előtt mindig olvassa el a címkét és győződjön meg arról, hogy megértette!

Letöltések: