alligator

Széles hatásspektrumú rovarölő permetezőszer repcében,napraforgóban, kukoricában, cukorrépában, almafélékben és szőlőben

Az Alligator™ hatóanyaga a klórpirifosz-etil, egy szerves foszforsav-észter. A foszforsav-észtereknek számos előnyös tulajdonságuk van. Nagyon jó a vízoldhatóságuk, így nem áll fenn a talajban a bioakkumuláció veszélye. Gyorsan bomlanak, a környezetben nem perzisztensek. A hatóanyagcsoport szerkezeti felépítése nagyon hasonló, ezért a hatóanyagok széles választékát szintetizálták az évek során. A klórpirifosz-etil alapvetően egy idegméreg (neurotoxin), amely a rovarok idegrendszerének működését gátolja.

A szívó-rágó kártevők szervezetébe bejutó klórpirifosz-etil megakadályozza az acetilkolin-észteráz enzim működését. Tehát az acetil-kolin nem tud lebomlani, így folyamatos és fokozott ingerület alatt tartja a kártevőt, amely hiperaktívvá válik, de közben nem táplálkozik, ezért végül elpusztul.

A klórpirifosz-etil kiváló kontakthatású gyomor- és légzésméreg is, mivel jól gázosodik.

Az EC formuláció nyújtotta előnyök…

Az EC formulációnak köszönhetően az Alligator™ felhasználói továbbra is számíthatunk a klórpirifosz-etil hatóanyag jól gázosodó képességével kiegészített biológiai hatékonyságára.  

Az Alligator™ eredményesen használható a szívó-rágó kártevők elleni védekezésre. Tartamhatása a környezeti hőmérséklettől függ. Méhkímélő technológiában nem alkalmazható!

Az Alligator™ alkalmazásának előnyei:

 • széles hatásspektrum
 • hosszú hatástartam
 • jól gázosodó
 • kiváló kombinációs partner
 • a leggazdaságosabb megoldások egyike

Az Alligator™ felhasználható:

A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható!

A méhek és egyéb beporzást végző rovarok védelme érdekében virágzási időszakban nem alkalmazható! Mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható!

Birsben és naspolyában a korai zöldbimbós állapottól a teljes sziromhullás utáni állapotig nem használható a szer.

Almamoly és levélaknázó molyok ellen a tömeges lárvakezelés időszakában célszerű a védekezéseket elkezdeni. A levéltetvek ellen a kolóniaképzés kialakulása előtt ajánlott először védekezni. Elhúzódó rajzások esetén a kezelést más hatásmechanizmusú készítményekkel kell folytatni.

Borszőlőben szőlőmolyok ellen a védekezéseket előrejelzésre alapozva, a tömeges lárvakeléskor kell elkezdeni, nemzedékenként egy, vagy elhúzódó rajzás esetén 7-10 nap múlva más hatásmechanizmusú készítménnyel ismételt kezelés elvégzése szükséges. A védekezések hatékonyságát jelentősen növeli az időben végzett zöldmunka. A készítmény hatása Silico™ adalékanyaggal tankkeverékben kijuttatva fokozható.

Őszi káposztarepcében, olajretekben, mustárban a védekezést repce-fénybogár, repceszár-ormányos, repcebecő-ormányos, repcebolha ellen a kártevők táblára történő betelepedési időszakában, az imágó létszám figyelemmel kisérése mellett javasolt elvégezni. Repcebolha esetén a károsított levélfelület ismeretében kell dönteni a védekezések szükségességéről. A szer nem alkalmazható, ha szórványosan sárgabimbós vagy virágzó növények már megjelentek a zömében rejtett bimbós állományben. Amenyiben a szert kombinációban alkalmazzuk; 0,6 l/ha Alligator™ és a Deca® 2,5 EC 0,25-0,30 l/ha adagjának felhasználásával végezhetjük el a kezelést.

Kukoricában a kukoricabarkó táblába betelepedő imágói ellen 300 l/ha permetlé felhasználásával kell a készítményt kijuttatni. A kukoricában károsító bagolylepkék elleni védekezést a hernyók L1-L2 fejlettségi stádiumban kell végrehajtani.

Cukorrépában és bagolypille hernyók elleni védekezést

L1-L2 fejlettségi stádiumban célszerű végrehajtani.

*csak piretroid készítménnyel kombinációban (pl.: Deca® 2,5 EC 0,25-0,30 l/ha, Powerfull 0,25-0,30 l/ha) kijuttatva!

Munkaegészségügyi várakozási ideje:    3 nap

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: Birsben, naspolyában és borszőlőben 60 nap, kukoricában 35 nap, cukorrépában 42 nap, őszi káposztarepcében, mustárban és olajretekben az előírt növényvédelmi technológia betartása esetén előírása nem szükséges

Forgalmazási kategóriája: I

Kiszerelése: 5,0 liter

Eltarthatósági ideje: 3 év

Egyéb szakmai ajánlás:

Borszőlőben a szőlőmolyok elleni kiváló hatása mellett számíthatunk az Alligator™-nak a tripszek és kabócák elleni jó „mellékhatásával” is! Különösen abban az esetben, ha a Silico™-vel kombinációban juttajuk ki, mivel az fokozza a permetlé behatolását és jobb szétterülését a lombozatban és a bogyókon.

Őszi káposztarepcében Deca® 2,5 EC rovarölő szerrel kombinációban juttassuk ki.

Az Alligator™ biológiai hatékonysága fokozható, ha tankkeverék formájában,

felületi feszültségcsökkentő készítménnyel, Silico™ együtt juttatjuk ki.

Permetlé készítése Silico™ alkalmazása esetén:

 1. Töltsük fel a permetezőtartályt vízzel 2/3 részig
 2. Indítsuk el a hidraulikus vagy mechanikus kevertetést
 3. Fokozatosan öntsük be az Alligator™-t a tartályba
 4. Engedjük tele a tartályt és folytassuk a kevertetését
 5. Csökkentsük a permetlé hidraulikus vagy mechanikus kevertetésének mértékét
 6. Adjuk hozzá a Silico™ szükséges mennyiségét és lassú kevertetés mellett gondosan homogenizáljuk a permetlevet
 7. A permetezés ideje alatt csak a legszükségesebb utókevertetést végezzük
 8. Teljesen ürítsük ki a permetlé tartályt, mielőtt az újabb bekeverést elkezdenénk
 9. Szükség esetén alkalmazzunk habzásgátló készítményt
 10. A munka végeztével mossuk ki a permetező tartályunkat és az egész permetező rendszert mosassuk át

A tank-kombinációk készítésénél mindig javasolt az előzetes keverési próba elvégzése!

A permetezést lehetőleg apró cseppekkel (cseppátmérő 200-300 µ) végezzük, hogy a négyzetcen-timéterenkénti cseppszám elérje az 50-70 db-ot. A Silico™ felületi feszültségcsökkentő készítmény alkalmazása esetén teljes permetlé- fedettséget érhetünk el.

Csomag ajánlatunk:

Felhasználás előtt mindig olvassa el a címkét és győződjön meg arról, hogy megértette!

Letöltések: