successor-t

Gyomirtó permetezőszer takarmány-, vetőmag- és csemegekukoricában,
magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen

A Successor® T gyomirtó permetezőszer hatóanyaga a petoxamid és a terbutilazin. A petoxamid a klóracetanilidek, a terbutilazin pedig a szimmetrikus 1,3,5-triazinok csoportjába tartozik. Így két eltérő hatásmódú, egy csírázás- és növekedésgátló (petoxamid) és egy fotoszintézist gátló (terbutilazin) hatóanyag együttes hatásával számolhatunk a készítmény alkalmazása esetén.

A petoxamid gátolja a fehérje- és a nukleinsav szintézisét, a csírázó magvakat és a kelő gyomnövényeket károsítja, a kikelt növényekre kevésbé hat. Elsősorban gyökérnövekedés-gátláson keresztül a magról kelő egyszikű gyomnövények ellen hatékony.

A terbutilazin gátolja az ATP képzést és a Hill-reakciót (a víz fotokémiai oxidációját). Gyökéren és levélen keresztül is hatékony, főleg a magról kelő kétszikű gyomnövényekkel szemben. A kikelt gyomnövények ellen 4-6 leveles fejlettségig hatékony.

A Successor® T eredményesen használható a takarmány- és a vetőmag kukorica vegyszeres gyomirtására. Vetés után kelés előtt (pre-emergensen) kijuttatva, a permetezés követő két héten belül, 20-25 mm csapadékra van szükség, amennyiben ez elmarad, biológiai hatáscsökkenést eredményez. A károsodott gyomnövények levelei sárgulnak, végül elszáradnak, elpusztulnak. A hatáskifejtés sebessége 1-2 naptól 14 napig is terjedhet.

A Successor® T alkalmazásának előnyei:

 • talajon és levélen keresztül is hat
 • a magról kelő gyomnövények széles köre ellen hatékony
 • megfelelő tartamhatással rendelkezik
 • rugalmas az alkalmazási lehetősége
 • kiváló kombinációs partner
 • gazdaságos a felhasználása

A Successor® T felhasználható:

A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható!

Kukorica (takarmány, vetőmag) kultúrában a készítményt pre-emergens kijuttatás esetén 4,0 l/ha dózisban, a kukorica vetése után, kelése előtt kell kipermetezni, jól elmunkált aprómorzsás talajfelszínre.

A korai poszt-emergens állománykezelést 3,0 l/ha dózissal kell elvégezni, a kukorica 1-3 leveles, a magról kelő kétszikűek szikleveles 3-4 leveles, a Panicum miliaceum 1-3 leveles fenológiai állapotában, nikoszulfuron, vagy rimszulfuron hatóanyagú készítmények engedélyezett dózisával tankkombinációban.

A kombináció erős köles fertőzésnél is hatékonyan alkalmazható.

Amennyiben a területen évelő kétszikű gyomfajok (Cirsium arvense, Convulvulus arvensis, Calystegia sepium) is előfordulnak, úgy rimszulfuron és dikamba hatóanyagú készítménnyel kombinációban javasoljuk kijuttatni, annak engedélyokiratában meghatározott dózisával. Ez esetben a Successor T dózisa 1,0 l/ha.

Preemergens kijuttatásnál hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék hatására a készítmény a kukorica levelén fitotoxikus elváltozásokat okozhat.

Kukoricavonalak gyomirtásánál a szer használatára vonatkozóan a fajtafenntaró véleményét is meg kell kérni. Kukoricavonalakban kombinációban csak azokban engedélyezett készítményekkel juttatható ki.

Napraforgóban a kezelést a kultúrnövény vetése után kelése előtt (pre-emergensen) kell elvégezni, jól elmunkált aprómorzsás talajfelszínre. A készítmény hatáskifejtéséhez a kezelést követő két héten belül lehulló 20-25 mm bemosó csapadék elengedhetetlenül szükséges.

Amennyiben a kombinációt önmagában alkalmazzuk úgy az engedélyokiratban meghatározott magasabb 4,0 l/ha dózisban kell kijuttatni.

Munkaegészségügyi várakozási ideje: 0 nap

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: Kukoricában és napraforgóban az előírt növényvédelmi technológia betartása esetén előírása nem szükséges

Forgalmazási kategóriája: I
Kiszerelése: 5,0 liter, 10,0 liter
Eltarthatósági ideje: 3 év
Egyéb szakmai ajánlás:

Olyan kukoricatáblákban, ahol a talaj szervesanyag tartalma 1,0-1,5 % között van, a maximálisan alkalmazható dózis 3,0 liter/ha, ahol pedig 1,0% alatti, ott a Successor® T károsíthatja a kukoricát!

Az évelő egyszikű gyomnövényekkel fertőzött kukoricatáblák esetén a Nicosh® 4 SC 1,5 liter/ha-os adagjával kombinációban alkalmazzuk a Successor® T-t.

Az évelő kétszikű gyomnövények előfordulása esetén kukoricában a Dicash® 480 SL 0,5 – 0,6 liter/ha-os adagjával kombinációban alkalmazzuk a Successor® T-t.

A Successor® T biológiai hatékonysága fokozható, ha tankkeverék formájában, felületi feszültségcsökkentő készítménnyel, Silico™ együtt juttatjuk ki pre-emergensen (vetés után kelés előtt), vagy poszt-emergensen.

Permetlé készítése Silico™ alkalmazása esetén:

 1. Töltsük fel a permetezőtartályt vízzel 2/3 részig
 2. Indítsuk el a hidraulikus vagy mechanikus kevertetést
 3. Fokozatosan öntsük bele a Successor® T -t a tartályba
 4. Engedjük tele a tartályt és folytassuk a kevertetést
 5. Csökkentsük a permetlé hidraulikus vagy mechanikus kevertetésének mértékét
 6. Adjuk hozzá a Silico™ szükséges mennyiségét és lassú kevertetés mellett gondosan homogenizáljuk a permetlevet
 7. A permetezés ideje alatt csak a legszükségesebb utókevertetést végezzük
 8. Teljesen üritsük ki a permetlétartályt, mielőtt az újabb bekeverést elkezdenénk
 9. Szükség esetén alkalmazzunk habzásgátló készítményt
 10. A munka végeztével mossuk ki a permetező tartályunkat és az egész permetező rendszert mosassuk át

A tank-kombinaciók készitésénél mindig javasolt az előzetes keverési próba elvégzése!
A permetezést lehetőleg közepes cseppekkel (cseppátmérő 400-600 µ) végezzük, hogy a négyzetcentimé-terenkénti cseppszám elérje az 30-50 db-ot. A Silico™ felületi feszültségcsökkentő készítmény alkalmazása esetén teljes permetlé-fedettséget érhetünk el.
Javasolható kiegészítő készítményeink:

Takarmánykukoricában: Sharpen® 330 EC 4,0-5,0 liter/ha vetés után kelés előtt, illetve 4,0 liter/ha korai poszt-emergensen
Nicosh® 4 SC 0,75-1,5 liter/ha poszt-emergensen- és késői poszt-emergensen
Dicash® 480 SL 0,5 – 0,6 liter/ ha poszt-emergensen
Sharpen Gold technológia

Vetőmag kukoricában: Sharpen® 330 EC 4,0-5,0 l/ha vetés után kelés előtt, illetve 4,0 liter/ha korai poszt-emergensen Sharpen Gold technológia

Csomag ajánlatunk:
A növényvédő szereket biztonságosan kell használni! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Letöltések: