quick-4-sc

Gyomirtó permetezőszer őszi káposztarepce, cukorrépa és napraforgó
magról kelő- és évelő egyszikű gyomnövényei ellen

A Quick® 5 EC gyomirtó permetezőszer hatóanyaga a quizalofop-P-etil, az ariloxi-fenoxi-propionátok csoportjába tartozik. Az egyszikű növények levelére rápermetezett quizalofop-P-etil hatóanyag felszívódik és tovább szállítódik a floémben (a levelektől a gyökér felé) és a xilémben (a gyökértől a hajtások felé) ezzel biztosítva a hatóanyagnak az eljutását a merisztéma (osztódó) szövetekben. Az osztódó szövetekben felhalmozódó hatóanyag meggátolja az acetil-S-CoA-karboxiláz enzim működését, amely az egyszikű növények zsírsav bioszintézis gátlását eredményezi. Az elsődleges tünetek a hajtások és a gyökerek osztódó szöveteinek barnulásával jelentkeznek a permetezést követő 10-16 nap múlva. Alacsony hőmérsékleten, vagy száraz időjárás esetén, amikor a gyomnövények életfolyamatai lelassulnak a hatáskifejtéséhez hosszabb időre van szükség.
A quizalofop-P-etil hatóanyagot a kétszikű növények biokémiai úton képesek lebontani, ezért azokat nem károsítja.

A Quick® 5 EC-vel hatékonyan védekezhetünk a magról és az évelő egyszikű gyomok ellen. Kijuttatást követően a penetrálódása (behatolás a növénybe) gyorsan végbe megy, a hatáskifejtése, pedig általában lassú. A tünetek optimális körülmények között 10-16 nap után láthatók.

A Quick® 5 EC alkalmazásának előnyei:

  • kiváló felszívódás és mozgás a növényben
  • rugalmas kijuttatási időpont
  • széles hatásspektrum
  • megbízható biológiai hatékonyság
  • költségtakarékos megoldás

A Quick® 5 EC felhasználható:
A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal juttatható ki!
Őszi káposztarepcében a magról kelő valamint évelő egyszikű gyomnövények elleni kezelést a kultúrnövény 4-6 leveles koráig kell elvégezni.
Gabona árvakelés ellen a kezelést a gabona gyökérváltása előtt, legkésőbb a bokrosodás kezdetéig kell elvégezni. Erős árvakelés, vagy kissé megkésett kezelés esetén az engedélyokiratban meghatározott magasabb dózis alkalmazása szükséges.
Cukorrépában a kezelést magról kelő valamint évelő egyszikű gyomnövények ellen a kultúrnövény 4-6 leveles korától 8-10 leveles fejlettségéig kell elvégezni.
Napraforgóban a kezelést magról kelő valamint évelő egyszikű gyomnövények ellen a kultúrnövény 4-6 leveles fejlettségénél kell elvégezni.
A magról kelő egyszikű gyomnövények 2 leveles koruktól bokrosodásukig, az évelő egyszikűek az intenzív növekedési szakaszukban 10-15 cm-es fejlettségükkor a legérzékenyebbek a készítményre.
Erős gyomosodás, vagy megkésett kezelés esetén az engedélyokiratban megadott magasabb dózisokban kell felhasználni.
A készítmény minden egyszikű kultúrát károsít, kijuttatásánál erre fokozottan ügyelni kell!

Légi kijuttatása nem engedélyezett.
Munkaegészségügyi várakozási ideje: 0 nap
Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: Őszi káposztarepcében, napraforgóban és cukorrépában az előírt növényvédelmi technológia szerinti alkalmazás esetén nem szükséges
Forgalmazási kategóriája: II
Kiszerelése: 1,0 liter, 5,0 liter
Eltarthatósági ideje: 3 év
Egyéb szakmai ajánlás:

Őszi káposztarepcében a gabona árvakelés 1-3 leveles fejlettségénél a 0,6 l/ha-os adag, 3-5 leveles fejlettségnél, pedig az 1,0 l/ha-os adag alkalmazását javasoljuk!

A Quick® 5 EC kijuttatást követően gyorsan behatol a gyomnövénybe, de a hatáskifejtése lassú. A hatáskifejtéshez és a tünetek megjelenéséhez optimális körülmények között 10-16 napra van szükség, de hűvös időjárási körülmények között ez elérheti a 20-21 napot is.
Ezért a készítmény alkalmazása előtt ellenőrizzük a meteorológiai előre jelzést is és ennek figyelembe vételével válasszuk ki az alkalmazásra kerülő magasabb adagot, a gyomnövény pillanatnyi fejlettségétől függetlenül!
Száraz időjárási kölülmények között a Quick® 5 EC biológiai hatékonysága fokozható az Effect® adalékanyag hozzáadásával.

Permetlé készítése Effect® alkalmazása esetén:

  1. Töltsük fel a permetezőtartályt vízzel 2/3 részig
  2. Indítsuk el a hidraulikus vagy mechanikus kevertetését
  3. Adja hozzá Effect® hatásfokozó, elsodródásgátló permetező adalékanyagot
  4. Folyamatos kevertetés mellett öntsük be a Quick® 5 EC -t a tartályba
  5. Engedjük tele a tartályt és folytassuk a permetlé kevertetését

A permetezést apró cseppmérettel (cseppátmérő: 200-300 µ) végezzük, a magról kelő egyszikű gyomnövények 1-3 leveles, illetve az évelő egyszikű gyomnövények 20-30 cm-es fejlettségénél.

Javasolható kiegészítő készítményeink:

Napraforgóban: Sharpen® 330 EC 4,0-5,0 l/ha vetés után kelés előtt Sharpen Gold technológia

Csomag ajánlatunk:
A növényvédő szereket biztonságosan kell használni! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Letöltések: