pendi-330-ec

Széleskörben felhasználható gyomirtó permetezőszer

A Pendi® 330 EC gyomirtó permetezőszer hatóanyaga a pendimetalin, a dinitroanilin gyomirtószerek csoportjába tartozik. A gyomnövény sejtjeibe bejutva, gátolja az RNS- és DNS-szintézisét, másodlagos hatásként, pedig a fiatal növények gyökereiben megbontja a hormonegyensúlyt. Ennek következtében a gyökércsúcson daganatok alakulnak ki, a xilém (szállító szövet) pedig rendellenesen megvastagodik, mivel többmagvú sejtek jönnek létre.

A vetés után, kelés előtt (pre-emergensen) a talaj felszinre kipermetezett Pendi® 330 EC a gyomnövények csírázása után a másodlagos gyökerek fejlődését gátolja, a hajtásnövekedésük leáll, a szár vagy a sziklevél alatti szárrészük (a hipokotil) vastag és törékeny lesz, gyakori a vöröses-kék elszíneződésük és a sziklevelek bőrszerűvé válása. Szelektivitása elsődlegesen a helyzeti szelektivitáson alapul, ezért nagy gondot kell fordítani a vetőágy előkészítésére és a vetés mélységére. A hatóanyag degradációja (lebomlása) aerob körülmények között gyorsan, még anaerob (levegőtlen) körülmények között lassan megy végbe.

A Pendi® 330 EC a házikerti termesztésben eredményesen használható a magról kelő egyszikű gyomnövények és egyes magról kelő kétszikű gyomnövények elleni védekezésre.

A Pendi® 330 EC alkalmazásának előnyei:

 • a magról kelő gyomnövények széles köre ellen hatékony
 • megfelelő tartamhatással is rendelkezik
 • kiváló kombinációs partner
 • széleskörű a használhatósága
 • egyes növényekben rugalmas az alkalmazása
 • gazdaságos a felhaszálása

A Pendi® 330 EC felhasználható:

A készítmény egy vegetációban csak egy alkalommal használható!

Zöldborsóban, száraz borsóban pre-emergensen, a vetést követő 4-5 napon belül kell a kezelést elvégezni.
Vöröshagyma (kivéve zöldhagyma), fokhagyma, póréhagyma kuktúrákban pre-emergensen, a dug- és magtermő anyahagyma kiültetése után azonnal, magvetés esetén a vetést követő 3 napon belül kell a készítményt kipermetezni. Fontos az egyenletes, 3,0 cm mély vetésmélység. Étkezésre termesztett zöldhagyma gyomirtására nem használható.
Zeller esetében a palántázás előtt 8-10 nappal kell kipermetezni a készítményt.
Paradicsom, paprika (pre-planting) palánták kiültetése előtt 8-10 nappal kell kijuttatni a készítményt.
Káposzta, kelkáposzta, bimbóskel, karfiol, karalábé (pre-planting) kultúrnövények palántáinak kiültetése előtt 8-10 nappal kell kipermetezni a készítményt. A palántázás során ügyelni kell arra, hogy a Pendi 330 EC-vel kezelt legfelső talajréteget ne sodorjuk a palánta gyökeréhez. Száraz időjárás esetén a sekély, 1,0-2,0 cm mély talajba dolgozás a hatékonyságot növeli.
Burgonyában pre-emergensen, a végleges bakhátak kialakítása után kell a készítményt kipermetezni, amíg a burgonya csírái 3,0-4,0 cm-rel a talajfelszín alatt vannak.
Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya), csonthéjasok (kajszi, őszibarack, cseresznye, meggy, szilva, ringló) esetében kora tavasszal, jól elmunkált, gyommentes, apró-morzsás talajfelszínre kell kipermetezni a készítményt, száraz időjárás esetén a sekély, 1,0-2,0 cm-es bedolgozás a hatékonyságot növeli.
Bogyós gyümölcsűek (ribiszke, köszméte, josta, málna, áfonya, szeder, szamóca) kultúrákban kora tavasszal, gyom- és növényi maradványoktól mentes, jól elmunkált talajfelszínre kell kijuttatni a készítményt. Szamócában a kezelést kora tavasszal, a kultúrnövény nyugalmi állapotában kell elvégezni.
Szőlőben a készítményt kora tavasszal, a szőlő fakadása előtt, jól elmunkált, apró-morzsás talajfelszínre kell kijuttatni.
Fűszer- és gyógynövények (kömény, édeskömény, kapor, ánizs, angelika, lestyán, koriander, ligetszépe, sáfrányos szeklice) kultúrákban pre-emergensen vetés után, kelés előtt kell kipermetezni a készítményt.
Dísznövények (tulipán, nárcisz) esetében a kezeléseket a hagymák nyugalmi időszakában kell elvégezni, fontos, hogy a hagymákat 3,0-4,0 cm aprómorzsás földréteg takarja.
A készítmény elsősorban a magról kelő egyszikűek és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény ellen hatékony. Az évelőket, valamint a fészkesvirágzatúak, keresztesek, burgonyafélék, mályvafélék családjába tartozó gyomnövényeket nem irtja.
A szer üvegházban, valamint fólia alatti területeken nem alkalmazható!
Laza talajokon az alacsonyabb, szerves anyagban gazdagabb, kötöttebb talajokon a magasabb dózisok alkalmazása javasolt.
Munkaegészségügyi várakozási ideje: 0 nap

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: Minden kultúrában az előírt növényvédelmi technológia betartása esetén előírása nem szükséges

Forgalmazási kategóriája: III

Kiszerelése: 250 ml, 1,0 liter

Eltarthatósági ideje: 3 év

Egyéb szakmai ajánlás:

A Pendi® 330 EC biológiai hatékonysága fokozható, ha tankkeverék formájában, felületi feszültségcsökkentő készítménnyel, Silico™
együtt juttatjuk ki pre-emergensen (vetés után kelés előtt)

Permetlé készítése Silico™ alkalmazása esetén:

 1. Töltsük fel a permeztezőtartályt vízzel 2/3 részig
 2. Indítsuk el a hidraulikus vagy mechanikus kevertetését
 3. Fokozatosan öntsük bele a Pendi® 330 EC-t a tartályba
 4. Engedjük tele a tartályt és folytassuk a kevertetését
 5. Csökkentsük a permetlé hidraulikus vagy mechanikus kevertetésének mértékét
 6. Adjuk hozzá a Silico™ szükséges mennyiségét és lassú kevertetés mellett gondosan homogenizáljuk a permetlevet
 7. A permetezés ideje alatt csak a legszükségesebb utókevertetését végezzük
 8. Teljesen üritsük ki a permetlé tartályt, mielőtt az újabb bekeverését elkezdenénk
 9. Szükség esetén alkalmazzunk habzásgátló készítményt
 10. A munka végeztével mossuk ki a permetező tartályunkat és az egész permetező rendszert mosassuk át

A tank-kombinaciók készitésénél mindig javasolt az előzetes keverési próba elvégzése!
A permetezést lehetőleg közepes cseppekkel (cseppátmérő 400-600 µ) végezzük, hogy a négyzetcentimé-terenként cseppszám elérje az 30-50 db-ot. A Silico™ felületi feszültségcsökkentő készítmény alkalmazása esetén teljes permetlé-fedettséget érhetünk el.
A növényvédő szereket biztonságosan kell használni! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Letöltések: