marsh-480-slFelszívódó hatású totális gyomirtó permetezőszer

A Marsh® 480 SL gyomirtó permetezőszer hatóanyaga a glifozát-izopropilamin só, amely a EPSP szintetázgátló gyomirtó szerek csoportjához tartozik. Az EPSP (enol-piruvil-sikiminsav-5-foszfát) szintetáz enzim csak a növényekben és egyes mikroorganizmusban található meg. A magasabb rendű élőlények (pl. emlősök, madarak) nem rendelkeznek az EPSP szintetáz enzimmel, ezért az aminosavakat (a fehérjék építő elemeit) a táplálkozásuk során veszik magukhoz.

A Marsh® 480 SL hatására az EPSP szintetáz működése leáll, ezért az EPSP képződése megszűnik. A folyamat kihat a növény/gyomnövény egész anyagcseréjére, emiatt totális gyomirtó szernek nevezzük.

A Marsh® 480 SL eredményesen használható a magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomnövények elleni védekezésre. A hatóanyagot a gyomnövény a levelén keresztül veszi fel, majd felszívódik (transzlokálódik) az egész növényben. Kezdetben a gyomnövény levelei sárgulnak, és 10-15 nap múlva bekövetkezik a teljes növényszáradás. Magas páratartalomnál, mérsékelten meleg időjárási körülmények között jobb biológiai hatás várható a Marsh® 480 SL -től.

A Marsh® 480 SL alkalmazásának előnyei:

 • könnyen kezelhető
 • jól felszívódik és a növényben minden irányba mozog
 • széles a hatásspektruma, totális gyomirtó szer
 • a talajban gyorsan inaktiválódik/kötődik a talajrészecskékhez
 • nincs tartamhatása, a permetezés után kelő növényeket nem károsítja
 • biztosan megtérülő befektetés

A Marsh® 480 SL felhasználható:

Magról kelő gyomnövények esetében az engedélyokiratban meghatározott alacsonyabb dózisban kell alkalmazni. Magról kelő kétszikűek esetében azok 4-8 valódi leveles fenológiájában, magról kelő egyszikű gyomnövényeknél 3-5 leveles állapotban kell a kezelést elvégezni.

Évelő kétszikű, valamint évelő egyszikű gyomnövények esetében azok intenzív növekedési szakaszában kell a készítményt kijuttatni, hogy a hatóanyag a gyomnövény föld alatti szaporító képleteibe is lejusson.

Tarackbúza, fenyércirok, nád ellen kedvezőbb hatás érhető el ősszel, amikor a tápanyag áramlása a rizómák felé a legintenzívebb, apró szulák, sövény szulák ellen a virágzás idején, mezei acat ellen annak tőlevélrózsás állapotában van a kezelés optimális időpontja.

A készítmény nem szelektív, a gyomnövényektől megvédendő kultúrnövényre nem kerülhet a hatóanyag, mert azokat károsítja.

Szántóföldi kultúrákban, azok vetése előtt, illetve után a csírázás megindulásáig, akkor, ha az elvetett magvakat legalább 3,0 cm vastag aprómorzsás talajréteg takarja. 3,0%-nál kevesebb szerves anyag tartalmú talajokon ez a technológia nem alkalmazható.

Tarlókezelésre évelő gyomnövények ellen tarlóhántás után azok 15-30 cm-es nagyságakor. A tarlóművelést sekélyen kell végezni, oly módon, hogy a tarackok feldarabolódjanak és ezáltal, az alvó rügyek is kihajtsanak.

Mezőgazdaságilag nem művelt területek: utak, útpadkák, vízmentes állapotú vízelvezető árkok, ipari létesítmények, üzemanyagtöltő állomások, repülőterek, vasúti pályatestek, totális gyomirtására.
Lakott területek, kiskertek, temetők totális gyomirtására, ahol azt helyi rendelet nem tiltja.

Vízzel nem borított csatornák, árokpartok gyomirtására nád, gyékény és egyéb nehezen irtható évelő gyomfajok ellen.

Legelő és gyepterületek gyommentesítésére azok felújításakor a feltörést vagy az újravetést megelőzően.

Lucernában arankával erősen fertőzött területeken foltkezelés vagy teljes felületkezelés formájában. Foltkezelés esetén 0,2-0,3% – os koncentrációban kell felhasználni. Teljes felületkezelés esetén 0,5-0,7 l/ha a készítmény dózisa. A kezelés kis mértékben visszavetheti a lucerna fejlődését a következő kaszálásig, ezért teljes felületkezelés csak erősen fertőzött területeken javasolható. A kezelést a lucerna kaszálását követő 5-7 nap múlva kell elvégezni. Magtermő lucernában vagy a magfogás szakaszában alkalmazása nem javasolt.

Erdészeti kultúrákban erdőtelepítés előtt bármely fafaj esetén használható gyom- és cserjeirtásra.

Fakitermelés után a tuskók sarjhajtásai ellen 3,5 % koncentrációban alkalmazható.

Erdészeti gyomirtásra csak két évesnél idősebb luc-, erdei- és duglászfenyő telepítésekben használható. A fenyőtelepítések védelme érdekében a készítményt akkor lehet kijuttatni, amikor a tűleveleken kialakult a védettséget biztosító viaszréteg.

Szőlő- és gyümölcsültetvényekben: csemegeszőlő, borszőlő, almatermésű (alma, körte, birs, naspolya), csonthéjas (cseresznye, meggy, őszibarack, nektarin, kajszibarack, ringló, szilva) és héjas gyümölcsű (dió, mandula, mogyoró, gesztenye) kultúrákban.

Csak 3 évesnél idősebb telepítésekben, védőlemezzel felszerelt szórófejekkel vagy egyéb speciális permetezés-technikával juttatható ki. A kezelést célszerű a hajtásnövekedés kezdetéig tavasszal, illetve a gyümölcsszüret után ősszel elvégezni. Amennyiben a gyomborítottság indokolja, a két időpont között is lehet kezelni, fokozott elővigyázatossággal. Az alkalmazás során ügyelni kell arra, hogy a permetlé a kultúrnövény zöld növényi részeire (hajtások, levelek) ne kerüljön, mert azokat maradandóan károsítja. A 3 évesnél fiatalabb, még nem elfásodott törzsű csemetéket szintén károsítja a hatóanyag.

Légi kijuttatása: a fenti kultúrákban nem engedélyezett.

Az állományszárításra vonatkozó előírásokat lásd külön fejezetben.
Házikerti felhasználáskor a javasolt adagja:

Munkaegészségügyi várakozási ideje: 0 nap

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: A fentiekben szereplő kultúrákban az előírás szerinti felhaszná- lásánál nincs korlátozás.
Az állományszárításra vonatkozó előírásokat lásd külön fejezetben.
Forgalmazási kategóriája: III

Kiszerelése: 1,0 liter, 20 liter, 1000 liter

Eltarthatósági ideje: 3 év

Egyéb szakmai ajánlás:

A Marsh® 480 SL totális hatású, felszívódó gyomirtó szer, amely 15,0-25,0 °C között és magas páratartalom mellett a leghatékonyabb. A hatás kifejtéséhez fontos, hogy a kezelést követően 6 órán belül ne hulljon csapadék, hogy a hatóanyag maradéktalanul felszívódhasson a gyomnövényben.

Az Effect® adalékanyag hozzáadásával fokozhatjuk a készítmény biológiai hatását.

Permetlé készítése Effect® alkalmazása esetén:

 1. Töltsük fel a permetezőtartályt vízzel 2/3 részig
 2. Indítsuk el a hidraulikus vagy mechanikus kevertetését
 3. Adja hozzá az Effect® hatásfokozó, elsodródásgátló permetező adalékanyagot
 4. Folyamatos kevertetés mellett öntsük be a Marsh® 480 SL-t a tartályba
 5. Engedjük tele a tartályt és folytassuk a permetlé kevertetését

A permetezést a gyomnövények kelése után, azok intenzív növekedése idején, 20-30 cm-es magasságnál kell elvégezni. Ilyenkor még nem takarják egymást a gyomnövények, így biztosítható a megfelelő permetlé- fedettségük. A kijuttatást közepes cseppmérettel (cseppátmérő: 400-500 µ) végezzük.

Az elsodródás veszélye miatt, csak szélcsendes időben permetezzünk!

A Marsh® 480 SL a termesztett növényekre nem kerülhet rá, a permetezés során!

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni!
Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Letöltések: