benta-480-slPosztemergens gyomirtó permetezőszer babban, borsóban és szójában magról kelő kétszikű gyomnövények ellen

A Benta® 480 SL gyomirtó permetezőszer hatóanyag a bentazon-dietanol-amin-só, a fotoszintézist gátló gyomirtó szerek csoportjába tartozik. A fotoszintézis során a második fotokémiai rendszer (PS-2) végzi a növénybe bejutott víz fényindukált elbontását protonokká, elektronokká, valamint molekuláris oxigénné. Ezt a folyamatot gátolja a gyomnövények levelén keresztül bejutott gyomirtó szer, ezzel megakadályozza a CO2 beépülését a szerves anyagokba és az oxigéntermelést.

A Benta® 480 SL kipermetezését követően az első tünetei, napos időben, pár órán belül sárgulás formájában jelentkeznek a gyomnövények levelein. A látványosabb pusztulásuk 2-4 nap múlva következik be. Hűvös időben csak a gyomnövények növekedése áll le, a tünetek pedig később jelentkeznek. Ezért a magasabb hőmérséklet, páratartalom (60,0 % feletti) és a napfény fokozzák a biológiai hatékonyságát. Az aszályos és a hűvös időjárás kedvezőtlenül befolyásolja a gyomnövényekre gyakorolt hatását.

A magról kelő kétszikű gyomnövények ellen hatékony, az évelő kétszikű gyomok leveleit csak leperzseli.

A Benta® 480 SL alkalmazásának előnyei:

  • könnyű kezelhetőség
  • megbízható biológiai hatékonyság a kétszikű gyomok ellen
  • kontakthatás, nincs kötöttség az utóvetemény tekintetében
  • biztosan megtérülő, gazdaságos befektetés

A Benta® 480 SL felhasználható:

Borsóban (zöld, száraz) a kultúrnövény 8-12 cm-es fejlettségénél, az első valódi lomblevél megjelenésétől a 2. lomblevél kifejlődéséig (BBCH 10-12), a magról kelő kétszikű gyomfajok 2-4 valódi leveles állapotában kell a kezelést elvégezni.

Borsóban a készítmény kombinálható egyéb, a kultúrában kétszikű gyomnövények ellen engedélyezett készítménnyel, annak engedélyokiratában meghatározott dózisával. Kombináció esetében mindig figyelembe kell venni a kombinációs partner kijuttatási paramétereit!

Babban (zöld, száraz) a kezelést a kultúrnövény 8-12 cm-es fejlettségénél, 1-3 lombleveles állapotában (BBCH 11-13), a magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles fejlettségi állapotában kell elvégezni, 2,0 l/ha szermennyiséggel.

Babban a kezelést követően levélfoltosság, depresszió léphet fel, de ezt a növények rövid időn belül kiheverik. Fajtaérzékenység előfordulhat.

Szójában a kezelést a kultúrnövény 8-12 cm-es fejlettségénél, 1-3 lombleveles állapotában (BBCH 11-13), a magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles fejlettségi állapotában kell elvégezni, 2,0 l/ha szermennyiséggel.
Szójában a készítmény kombinálható egyéb, a kultúrában kétszikű gyomnövények ellen engedélyezett készítménnyel, annak engedélyokiratában meghatározott dózisával. Kombináció esetében mindig figyelembe kell venni a kombinációs partner kijuttatási paramétereit!

Figyelem: 25°C feletti hőmérsékleten, a fokozott fitotoxicitási veszély miatt tilos a készítménnyel permetezni!
A készítményt alacsony nyomáson, közepes cseppmérettel kell kijuttatni.


Kultúra

Károsító

A kijuttatáshoz szükséges

Az utolsó kezelés időpontja

(fenológiához viszonyítva)

készítmény
(l/ha)

permetlé
(l/ha)

Borsó
(zöld, száraz)
Magról kelő kétszikű gyomnövények

2,0

200 – 300

Első valódi lomblevél megjelenése – 2 lombleveles állapot
(BBCH 10-12)

Bab
(zöld, száraz)
Magról kelő kétszikű gyomnövények

2,0

200 – 300

1 – 3 lombleveles állapot
(BBCH 11-13)

Szója Magról kelő kétszikű gyomnövények

2,0

200 – 300

1 – 3 lombleveles állapot
(BBCH 11-13)

Légi kijuttatása nem engedélyezett.
Munkaegészségügyi várakozási ideje: 0 nap
A kezelt területen a kezelés után 7 napig csak védőkesztyűben lehet dolgozni!

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: Zöldborsóban 40 nap, zöldbabban 35 nap, szójában, szárazborsóban és szárazbabban előírás szerinti felhasználásánál nincs korlátozás
Forgalmazási kategóriája: II
Kiszerelése: 5,0 liter
Eltarthatósági ideje: 3 év

Egyéb szakmai ajánlás:

Az imidazolinon toleráns hibridek térhódítása következtében, az üzemi növényvédelmi technológiák tervezésénél ma már be kell tervezni a napraforgó árvakelés elleni védekezést is. Különösen igaz ez a borsó és a szója esetében, mivel az egyik legfontosabb poszt-emergens gyomirtó szerük imazamox hatóanyag tartalmú, amely nem nyújt megoldást a napraforgó árvakelés elleni védekezésnél. Ebben segít a Benta® 480 SL önmagában, vagy az imazamox kombinációs partnereként. Borsóban az MCPB-vel is kombinálható 2,0 l/ha adagban.

A Benta® 480 SL a gyomnövények 2-4 leveles fenológiai állapotánál kijuttatva biztosítja a legjobb biológia hatást. Ha a száraz gyomnövényekre kipermetezett készítmény 6-8 órán belül megázik, akkor biológia hatáscsökkenéssel kell számolni.

Eső után csak 2-3 nappal később szabad kipermetezni a Benta® 480 SL-t, ha meggyőződtünk arról, hogy a kultúrnövényen a védő viaszréteg már regenerálódott. Magas 25,0 °C feletti hőmérsékleten a fitotoxicitás veszélye miatt a készítményt tilos kipermetezni!

A permetezést lehetőleg közepes cseppekkel (cseppátmérő 400-600 µ) végezzük, hogy a négyzetcentimé-terenkénti cseppszám ne haladja meg az 30-50 db-ot.

Szuperszelektív egyszikűirtó készítményekkel tankkeverékben a Benta® 480 SL-t kipermetezni tilos!
A szuperszelektív egyszikűirtó készítményt vagy a Benta® 480 SL tervezett alkalmazása előtt 4-6 nappal, vagy az alkalmazása után 4-6 nappal juttathatjuk ki önmagában!

Rovarölőszeres  kezelést csak Benta® 480 SL kijuttatását követő egy hét múlva végezhetünk!

Nedvesítőszerrel  tankkeverékben a Benta® 480 SL kijuttatását nem javasoljuk!

Javasolható kiegészítő készítményeink:

Borsóban:
Sharpen® 330 EC 4,0-5,0 liter/ha vetés után kelés előtt
Sharpen Gold technológia

Szójában:
Sharpen® 330 EC 4,0-5,0 liter/ha vetés után kelés előtt

Sharpen Gold technológia

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni!
Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Letöltések: